Finansmannen Christer Gardell tycker priset för en egen valuta börjar bli för högt. Arkivbild
Finansmannen Christer Gardell tycker priset för en egen valuta börjar bli för högt. Arkivbild

Gardell: Kronan gör svenskarna fattigare

Det pris svenskarna betalar för att ha en egen valuta har ökat kraftigt med kronans fall mot andra valutor. Priset är kanske för högt, enligt finansmannen Christer Gardell, grundare av aktivistfonden Cevian Capital.

ANNONS
|

Christer Gardell beräknar att svenskarna är cirka 20 procent fattigare än vad de borde vara på grund av kronan, om man mäter i internationell köpkraft.

- Är det värt 20 procent? Man måste fundera på vilka fördelar det har och fråga sig om kalkylen håller, säger han till TT.

Den svaga kronan påverkar egentligen inte Cevian Capitals affärsmodell, som bygger på en eurofond som gör investeringar i Europa, enligt Gardell.

ANNONS

Ingen större överraskning

Enligt Gardell är den kraftiga kronförsvagningen ingen större överraskning. Det har legat i korten sedan euron gjort kronan till en relativt liten valuta. Detta blev väldigt tydligt för Gardell när Cevian Capital skulle sälja sina aktier i lastbilstillverkaren Volvo till kinesiska Geely, en affär på över 30 miljarder kronor. Affären skrevs i kronor, då Volvoaktien handlas i kronor.

- Men så skulle vi växla till euro, då fonden är i euro. Då sa valutaexperter att nej, det där går inte. Ni kommer att knäcka hela kronmarknaden, säger Gardell.

- Då förstår man hur liten och illikvid den här valutan är, tillägger han.

Enligt Gardell handlar det om en riskpremie som investerare tar ut i prissättningen av valutan, för att det handlar om en så liten och illikvid valuta. Kronan ses helt enkelt som en valuta som kan bli svår att omsätta om det blir trångt i dörren i ett krisläge.

ANNONS

- Det är därför den är så lågt värderad och det är därför svenskarna blir fattigare, säger han.

"Så fungerar det inte längre"

Den epok då en svag krona fungerade som bra doping för den svenska ekonomin, genom att stärka exportindustrins konkurrenskraft, är samtidigt förbi enligt Gardell.

- Så funkar det inte längre. Nu ligger affärssystemen spridda i olika länder. Och om man tar större bolag är kroneffekten på konkurrenskraften inte lika stor längre.

TT: Borde vi skaffa euron?

- Det finns en del fördelar med att ha en egen valuta och inte vara beroende av en massa länder som driver sin ekonomi på olika sätt. Men vi betalar ett rätt högt pris för att ha en egen valuta, så jag tror att man nog måste fundera ett varv till kring om det är värt att betala det här höga priset för att ha en valuta eller om man ska in i euroland.

ANNONS

När det gäller den senaste tidens börsnedgång tror Gardell att den är tillfällig, orsakad av en oro för att handelskriget mellan USA och Kina ska spåra ur. Långsiktigt räknar han med goda börstider, då räntenivån är så nedtryckt.

- En varaktigt låg räntenivå talar för att börsen kommer att ha en stark utveckling. Så givet att räntenivån är kvar där den är så är börsen rätt billig, säger han.

Räntevapnet slut

Och räntan tror han blir kvar där den ligger.

- Det är ju ingen inflation heller, så det finns inga argument för att Riksbanken ska röra på räntan, tillägger han.

Samtidigt säger Gardell att räntevapnet som verktyg kan ha spelat ut sin roll om det kommer en konjunkturnedgång, då räntan i utgångsläget redan är så låg i både Sverige och eurozonen.

- Skulle man hamna i en lågkonjunktur med en så låg räntenivå är det klart att då kan inte penningpolitiken hjälpa dig ur gropen, då måste finanspolitiken till, säger han.

ANNONS

Detta är ett motiv bakom Cevian Capitals senaste stora satsning på irländska CRH, som tillverkar byggmaterial och asfalt.

- Tittar du på vad som är eftersatt i västvärlden så är det infrastruktur. Det ser rätt risigt ut på våra vägar och i Europa och i USA. Så det finns mycket att bygga.

TT: Så nu går du nästan och hoppas på lågkonjunktur?

- Ja, men det är ett dubbelsidigt svärd det där.

TT
ANNONS