Gränshandeln i fritt fall

Coronakrisen slår hårt mot shoppingsugna norrmän, och mot den svenska gränshandeln. Tappet 2,5 miljarder kronor under första kvartalet är det största sedan mätningarna inleddes, rapporterar norska E24.

ANNONS

I gränskommuner som Strömstad, Eda och Årjäng vittnar företagare om hur omsättningen sjunkit sedan gränshandeln avstannade, med permitteringar, varsel och konkurser som konsekvens.

I mitten av maj var utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) tydlig med att gränshandeln var prioriterad verksamhet för regeringen.

– Jag vill verkligen signalera att det här är en fråga som ligger högt på min agenda. Vi är nu i en unik situation och gränshandeln och besöksnäringen är hårt drabbade. Jag som nordisk samarbetsminister tar allvarligt på det här, sa Anna Hallberg till TT då.

Nu visar färska siffror Norges motsvarighet till SCB, Statistisk sentralbyrå, på en minskning med 15 procent mellan andra kvartalet 2019 och första kvartalet 2020, från 16,3 miljarder norska kronor till 13,8 miljarder.

ANNONS

Resenärer tvingas till karantän

Undersökningen visar också att antalet dagsresor för norska resenärer till Sverige minskade, samt att norrmännen spenderade mindre pengar per besök.

Den 16 mars infördes reseförbud till Norge, vilket vilket innebar ett tvärstopp för handeln på den svenska sidan. För den som velat resa över gränsen till Sverige har 14 dagars karantän varit att vänta. Den 7 maj ändrades karantänsplikten till tio dagar.

Redan dagarna efter stängningen vittnade svenska handlare om svåra tider.

– Det är minimal omsättning varje dag. Den här perioden brukar annars vara då vi får snurr på handeln. Påsken och sommaren är vårt inkomstbränsle. Det kan bli ont om likvida medel, sa Heidi Caroline Nyström, ordförande för köpmannaföreningen i Strömstad, till Strömstads Tidning i mars.

Till TT sa utrikeshandelsminister Anna Hallberg att vidare möten med nordiska ministerkollegor förhoppningsvis skulle kunna underlätta situationen.

– Vi måste försöka lösa upp knutarna så fort det går. Jag förstår hur svårt det är för företagen när de i princip inte har några bokningar och allt är stillastående.

Då restriktionerna bara gällde under senare delen av kvartalet kan handeln räkna med en ännu kraftigare nedgång under andra kvartalet 2020. Norges regering avråder från alla icke nödvändiga resor fram till 20 augusti.

ANNONS