Tandvårdsförsäkringar är ett exempel på försäkringar som kanske kan prioriteras bort, anser Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå som ger oberoende information gällande försäkringar till konsumenterna.
Tandvårdsförsäkringar är ett exempel på försäkringar som kanske kan prioriteras bort, anser Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå som ger oberoende information gällande försäkringar till konsumenterna.

Här är försäkringarna du kan skippa

Ekonomiska katastrofer har många skepnader. Att försäkra sig mot alla skulle bli omöjligt och dessutom dyrt. Bara en enda försäkring är lagstadgad och ytterligare tre kan klassas som nödvändiga, resonerar en expert.

ANNONS
|

- Man måste enligt lagen ha en trafikförsäkring om man har en bil och den inte är avställd. Nödvändiga försäkringar, eller sådana man verkligen inte bör prioritera bort är hemförsäkring, barnförsäkring och reseförsäkring när du planerar att vara borta mer än 45 dagar, säger Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Till kategorin onödiga försäkringar kan produktförsäkringar räknas, anser Gustav Jonsson.

ANNONS

- Börja med att se på vad det är man erbjuds. Fundera på vad du har i förväg och om du behöver den extra försäkringen. Om man har en hemförsäkring bör man se efter vad den täcker.

Ett grundskydd för till exempel klockor, cyklar och glasögon finns redan i hemförsäkringen.

- Alternativet till att teckna särskilda produktförsäkringar är att utöka hemförsäkringen med så kallad allrisk- eller drulle. Då täcker den fler typer av skador.

ID-skydd ingår oftast

Hemförsäkringen kan dessutom ofta utökas med elektronikskydd som täcker de flesta typerna av teknik.

En annan typ av försäkring som kan prioriteras bort är tandvårdsförsäkringar, anser Gustav Jonsson.

- Många gånger har de låga maxbelopp eller många undantag.

ANNONS

Att vara dubbelförsäkrad är vanligt, men självklart onödigt.

- Man kanske inte alltid har järnkoll på alla sina försäkringar. Du kanske har en hemförsäkring via ett fackförbund och bor ihop med en annan person som också har en hemförsäkring.

En typisk dubbelförsäkring är id-skyddet som kan tecknas separat trots att det ofta ingår ett närmast identiskt skydd i hemförsäkringen.

Även vad gäller resor täcker hemförsäkringen det mesta, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå och specialist på reseförsäkringar.

Halvförsäkring räcker oftast

- Kolla alltid först vad du har för skydd. Sen ska man köpa resan med kort så man har även ett kompletterande reseskydd i kortförsäkringen, säger hon. I den ingår främst ett avbeställningsskydd vid akut sjukdom och olycksfall mot uppvisande av läkarintyg.

Vill du ha ett bredare avbeställningsskydd kan du teckna en separat försäkring för det, säger hon.

ANNONS

Som bilägare är det bra att förutom trafikförsäkringen ha en halvförsäkring, anser Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå och specialist på motorfordonsförsäkringar.

- Då ingår till exempel bärgning till verkstad om bilen går sönder.

Behovet av extra assistansförsäkringar kan däremot ifrågasättas, anser hon.

- En sådan försäkring kan vara bra för den som ofta är ute och åker långa sträckor eftersom den täcker självrisken för bärgning och många ersätter hyrbil. Men mycket av det som de innehåller finns redan i räddningsmomentet i en halvförsäkring, säger hon.

TT

Fakta: Så här bör du tänka

Försäkringar som krävs enligt lag

Trafikförsäkring – Den enda försäkringen som bilägare måste ha enligt lagen. Kravet gäller inte om bilen är avställd.

Bör prioriteras

Hemförsäkring

Barnförsäkring

Reseförsäkring – För den som planerar att bege sig ut på en längre resa över 45 dagar.

Bra att ha

Olycksfallsförsäkring

Pensionsförsäkring

Sjukförsäkring

Djurförsäkring

Halvförsäkring på bilen

Kan prioriteras bort

Tandvårdsförsäkringar

Produktförsäkringar

Helförsäkring på bilar med lågt marknadsvärde

Id-skydd

Förlängda fordonsgarantier

Separat assistansförsäkring

Extra avbeställningsskydd

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

ANNONS