Roboten Tengai som utvecklats av Furhat Robotics vid Kungliga Tekniska Högskolan i samarbetet med rekryteringsfirman TNG.
Roboten Tengai som utvecklats av Furhat Robotics vid Kungliga Tekniska Högskolan i samarbetet med rekryteringsfirman TNG.

Här sållar roboten de jobbsökande

Utfrågad av en robot under jobbintervjun. Upplands-Bro blir första kommun att använda en robot i rekryteringssammanhang.

ANNONS
|

- Det börjar bli väldigt populärt att organisationer säger att man jobbar fördomsfritt i sin rekrytering. Vi vill ta det till sin yttersta spets.

Det säger Havva Ilhan, biträdande personalchef på Upplands-Bro kommun apropå kommunens beslut att använda en robot vid rekryteringen av en digital samordnare.

TT har tidigare berättat om roboten Tengai som utvecklats av Furhat Robotics vid Kungliga Tekniska Högskolan i samarbetet med rekryteringsfirman TNG.

Syftet med den människolika roboten är att ge alla sökande samma chans utan att rekryteraren hemfaller åt magkänsla.

ANNONS

Upplands-Bro kommun har under en tid arbetat med anonymiserade ansökningar och cv-lös rekrytering.

- Vi vill endast veta vad kandidaten har för kompetens. Vi är inte intresserade av fritidsintressen, familjerelationer, ålder eller något annat som är oväsentligt, sådant som gör att vi skapar en förutfattad bild av personen när vi väljer ut de som ska gå vidare i rekryteringsprocessen.

När kommunledningen hörde talas om roboten Tengai hörde de av sig till TNG och sade att de ville testa den. Om det blir en fortsättning återstår att se.

Fler kan intervjuas

Tanken är inte att Tengai helt ska ersätta mötet med rekryteraren utan att hen ska vara med i början av processen, säger Havva Ilhan.

- Tänk dig att kunna ha en process där inte bara vår första subjektiva bedömning påverkar, utan där vi även kan träffa ännu fler personer som kan komma till tals.

ANNONS

Enligt Stefan Fölster, chef på tankesmedjan Reforminstitutet och författare till boken "Robotrevolutionen: Sverige i den nya maskinåldern", används rekryteringsrobotar redan i dag vid av en rad stora företag i världen. Detta görs huvudsakligen på tre olika sätt.

Det första är en slags grovsållning mellan kandidater. Här används roboten helt enkelt för att testa om de formella kompetenserna stämmer överens med vad den sökande angett.

- Det steget tycker jag är ganska okontroversiellt. Annars går så mycket av rekryterarnas tid åt att hantera ansökningar som ändå aldrig har en chans.

Omtvistat användningsområde

Ett annat användningsområde för roboten är att administrera olika typer av personlighetstester.

- Det är ganska omstritt bland forskare hur bra de egentligen fungerar.

Ett tredje sätt är att använda artificiell intelligens för att upptäcka vilken sorts person som brukar göra karriär i företaget och på så sätt kartlägga vilka egenskaper man bör sålla fram vid rekryteringen.

ANNONS

Detta användningsområde är mera kontroversiellt, anser Stefan Fölster.

- Det är lätt att göra grova fel. Till exempel kan det vara så att det är mest män som har gjort karriär i företaget och om man låter AI använda tidigare erfarenheter för att sålla fram mönster så kan det ju vara så att mest män sållas fram.

Stefan Fölster anser att det är bra att fler experimenterar för att på olika sätt minska diskriminering, men är inte säker på att robotar i längden kommer att ta över rekryteringen.

- Det gör mest nytta hos stora företag som får tiotusentals ansökningar som de ska sålla mellan, men låt oss säga att du är en företagare med fem anställda. Då tror jag att det också är viktigt att anställa någon som det är roligt att vara med.

TT
Fakta: Roboten Tengai

Längd: 41 cm

Vikt: 3.5 kg

Röst: Johanna Hermann Lundberg, även känd som "Fröken Ur"

Utvecklad av: Furhat Robotics vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm

Fördomsfri? Nja – Tengai blir precis så fördomsfull som hen programmeras att bli.

ANNONS