Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ett rött hus med vita knutar är fortfarande mångas bild av hur ett fritidshus ska se ut. Arkivbild.

Här vill svenskarna köpa sommarhus

Ett fritidshus ska gärna vara rött och ha vita knutar. Om det dessutom ligger på Gotland och har vatten, avlopp och el uppfylls mångas bild av semesterdrömmen.

Gotland är för fjärde året i rad favorit när svenskarna drömmer om var de helst vill ha sitt fritidshus. På andra plats kommer Stockholms skärgård och på tredje plats Öland, enligt en ny undersökning från SBAB. Bohuslän, som förra året låg på andra plats har halkat ned till femte på årets lista.

60 procent av de svarande, fler kvinnor än män, uppger att varmvatten och avlopp är viktigt vid köp av ett fritidshus, och 59 procent tycker att elektricitet är viktigt. Mindre än hälften anser att det är viktigt att ha nära till bad eller sjöutsikt.

Att dela ett fritidshus med andra kan vara ett sätt att få ned kostnaderna, men ställer också stora krav på samarbetet mellan ägarna.

De allra flesta i undersökningen, 85,1 procent, uppger att de inte har funderat på att köpa fritidshus ihop med andra, men här är det stora skillnader mellan åldersgrupperna. Bland 23–35-åringarna har drygt 20,4 procent funderat på att samäga ett fritidshus, men bara 4,2 procent av 56–80-åringarna.

966 personer mellan 20 och 80 år i hela Sverige har deltagit i undersökningen som utfördes av undersökningsföretaget Synolnt mellan den 22 och 25 februari.