Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Bild från Scanias fabrik i Oskarshamn. Arkivbild.

Höga kostnader pressar Scaniavinst

Dubbla produktprogram, tusentals fler anställda och en valuta som rör sig åt fel håll. Lastbilsjätten Scania är inne i en tung investeringsperiod, men vinsten stiger ändå när orderingången rusar.

Scania är inne i en stor omställningsprocess med nytt produktprogram. Under tiden kör koncernen dubbelt, vilket är kostnadskrävande.

- Det gör att vi har 1 200–1 500 anställda extra inne i produktionen och logistiken, säger vd Henrik Henriksson.

På ett år har Scania ökat antalet anställda, med 2 300 personer, enligt delårsrapporten. Merparten av ökningen gäller Södertälje och Oskarshamn. Henriksson tror att den nivån kan bestå framöver även när dubbleringen av produktionen klingar av i början av 2019.

Dessutom har Scania haft valutamotvind under kvartalet, vilket pressat vinsten och där tillväxten avtog under tredje kvartalet. Även marknadsandelen har sjunkit något.

- Det är inte oväntat, men det tynger resultatet, säger Henrik Henriksson som räknar med att kunna skörda frukterna av det nya produktprogrammet i början av 2019.

Men orderingången fortsätter vara stark, plus 26 procent under kvartalet. Och den trenden har hållit i sig även i oktober, enligt Henriksson.

Vinsten före skatt landade på 2 507 miljoner kronor för tredje kvartalet, jämfört med vinsten på 2 328 miljoner kronor motsvarande period 2016. Intäkterna uppgick till 27 665 miljoner kronor, jämfört med 25 099 miljoner kronor under tredje kvartalet i fjol.