Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Idén till Staffan Johanssons databas föddes när han skrev en debattartikel,
Idén till Staffan Johanssons databas föddes när han skrev en debattartikel, "Inget börjar med en idé", som fick stor respons. Han skapade då en webbsajt dit folk fick skicka sina önskningar. "Det bara öste in, jag fick 20 000 idéer". Bild: Jonas Lindstedt

Han har byggt en databas med sådant som inte finns

En omvänd mikrovågsugn som kyler ölen blixtsnabbt, en matta som slukar granen när julen är över och en löparsko som varnar för överbelastning. Göteborgaren Staffan Johansson har i många år arbetar med idéer. Nu har han skapat en databas med "sådant som ännu inte finns".

Staffan Johansson är service designer till yrket, vilket förenklat innebär att han arbetar med att förbättra olika tjänster. Med sin nya databas, Svensk Kreativitet, vänder han sig till människor som förväntas tänka nytt i sina jobb. I den ska det "överskottsmaterial" som blir när kreativa människor arbetar tillvaratas.

– När man jobbar med att tänka nytt och lösa problem avgränsar man sig inte till det område man verkar inom, utan man löser liksom problem över allt; "Varför gör man inte så här" eller "det här borde det finnas en lösning på". Det är helt enkelt ett sätt att tänka, säger han.

Bingolotto ett exempel

I det arbetet föds affärsidéer som någon kan förverkliga, men som kanske inte är till nytta för den som hittat behovet. Tanken är att de som jobbar med att tänka nytt nu ska dela med sig av överskottet till varandra i en delningstjänst, som startar nu i dagarna i Västsverige.

– Att botanisera runt bland saker som ännu inte finns är den absolut bästa inspirationskällan för att tänka nytt. Ofta är det så att riktigt bra affärsidéer är två nya affärsidéer som slås ihop till en tredje. Ett och ett blir elva, brukar man säga, säger Staffan och hänvisar till forskning om idéskapande.

Han tar Bingolotto, som göteborgske Gert Eklund skapade, som exempel. Han fick en väldig utväxling genom att kombinera tv med idrottsrörelsens bingo.

– Ofta är det så att den första idén ligger lite för nära det som redan existerar vilket gör att det inte får den här utvecklingen. Men det är när man kombinerar med något annat som det händer.

Den absolut mest vanliga önskan

Idén till databasen föddes när Staffan gavs möjlighet att ta ett års tjänstledighet och då bestämde sig för att fördjupa sig i hur den kreativa processen ser ut kring idéskapande. Han skrev då en debattartikeln om den enligt honom vanliga föreställningen att allt börjar med en idé, medan en idé i själva verket är en lösning på ett behov.

– Samhället – som aktörer som Almi, Vinnova och Tillväxtverket – satsar också alla resurser på idéstadiet. Man glömmer bort behoven, samtidigt som de förändras hela tiden.

Debattartikeln, "Inget börjar med en idé", fick stort genomslag och resulterade bland annat i att Staffan blev uppbjuden till dåvarande näringsminister Maud Olofssons departementet. Samtidigt passade han på att skapa en hemsida dit folk kunde skicka in sina behov, och responsen överraskade honom.

– Det bara öste in, jag fick 20 000 idéer. Absolut vanligast var att man vill ha en omvänd mikrovågsugn, som kan kyla en öl på 15 sekunder, säger Staffan.

– Industriellt finns det för att kyla ärtor till exempel, men inte för hemmabruk mig veterligen.

Stoppa kameler från att lägga sig på asfalt

En annan mycket önskad produkt var en hjälm som inte förstörde frisyren – som faktiskt finns i handeln idag – liksom ett kastrullock som inte kokade över. Många önskade också en dusch som efter två minuters användande börjar recirkulera vattnet. Andra önskningar var mer udda, som ett sätt att hindra kameler att lägga sig och sova på den varma asfalten om natten, vilket är ett trafikproblem i Egypten.

– Det blev en bok av de där önskningar, "Jag vill ha vantar med blinkers". Det var inte så himla längesen att jag såg att det fanns sådana, säger Staffan och skrattar.

– Det är ju faktiskt väldigt bra när man cyklar.

Ett axplock av Staffans 20 000 önskningar

Jag önskar en julgransmatta som kan vecklas ut till en stor plastpåse som när julen är över slukar hela granen utan att man först behöver flytta eller lyfta den

Jag önskar en tandkräm som gör mina smaklökar helt neutrala så att även om jag är förkyld så jag kan få största möjliga njutning av mat och dryck.

Jag önskar att via nätet ha kontakt med andra som samtidigt som jag lagar samma maträtt.

Jag önskar en matupptiningsbox som tinar maten efter alla konstens regler och håller den fräsch tills jag kommer hem till kvällen.

Jag önskar en tanddusch av den typ som tandläkare har skulle vara standard på alla handfat så jag slapp använda tandborste.

Jag önskar en motordriven häcksax som hade handtag på bägge sidor om klipparbladen så att grannen och jag kunde klippa häcken ihop.

Jag önskar få information om vilka andra som bokat bord samtidigt på restaurangen.

Jag önskar en drönare som hittar svamp och skickar koordinaterna till GPS:en i min mobil.

Jag önskar en rullator med helt täckande regnskydd för den som framför rullatorn.

Jag önskar kunna sms:a posten och få en kod som funkar som frimärke.

Jag önskar att på min vanliga gräsklippare ska kunna fälla ut en inbyggd trimmer som tog kantgräset som klipparen inte kommer åt så behövde jag inte gå två gånger med två maskiner.

Jag önskar en självkörande maskin som tar bort ogräs från grusgången typ robotgräsklippare fast för grusgången.

Jag önskar växthus i moduler så att man enkelt själv kan bygga på sitt eget.

Jag önskar en sannolikhetskalkylator som räknar ut hur väl en begagnad bil kommer hålla de närmsta åren.

Jag önskar att bilen erbjöd möjlighet att spela in samtal och göra röstanteckningar medan jag kör. En inspelningsknapp på instrumentpanelen.

Jag önskar en sänggavel med inbyggd myggnätscab att fälla ut när mygg och flugor blir för närgångna.

Jag önskar varningssignal för överbelastning av leder och muskler inbyggd i löparskon.

Jag önskar en omvänd bilauktion. På lördag köper jag en bil för 50 000 SEK. Förslag tack!

Jag önskar ett mätinstrument på kroppen som mäter alla de parametrar som gymmaskiner gör. Då skulle jag alltid ha kalibrerade uppgifter och korrekt kunna jämföra de olika passen.

Jag önskar att det satt en liten kopp under cykelns vevhus som passade perfekt till bilens dragkrok.

Jag önskar att det satt en knapp på TV:n som gjorde att det pep i fjärrkontrollen.

Jag önskar att det fanns en städkonsult som kom hem till oss och lärde barnen städa samtidigt som hen motiverade dem.

Jag önskar en mätsticka som berättade om mjölken är färsk eller ej.

Jag önskar en snygg matta med inbyggd värme som man bara rullar ut när man behöver den.

Jag önskar en hiss som fortsatte förbi om den är full oavsett om någon på den våningen tryckt.

Jag önskar att tidningar färgmarkerade artiklar utefter hur mycket jag ska tro på dom. Grönt = 100% faktakollat, Blå = citerar källor. Röd = rena spekulationer.