André Viktorsson, med bakgrund i Uddevalla, gör själv praktik på handelskammaren i London och rekommenderar alla intresserade att ta chansen.
André Viktorsson, med bakgrund i Uddevalla, gör själv praktik på handelskammaren i London och rekommenderar alla intresserade att ta chansen.

Handelskammare i London på jakt efter affärsbegåvning

Är du en affärsbegåvning på Högskolan Väst eller student på annan ort med koppling till Uddevalla eller Trollhättan? Nu finns chans till ett års utlandspraktik på Svenska handelskammaren i Storbritannien, London. Tack vare ett samarbete med Gull och Stellan Ljungbergs stiftelse.

ANNONS
|

Ansökningstiden går snart ut så det gäller att agera snabbt.

– Kandidater som vi bedömer lämpliga blir kallade till intervju. Man ska ha anknytning till kommunerna Uddevalla eller Trollhättan men måste inte bo där, säger André Viktorsson, 26 år, som själv gör praktik på handelskammaren i London för att till hösten avsluta sina studier på Ekonomprogrammet i Göteborg.

Gull och Stellan Ljungberg drev läderfabrik i Uddevalla, reste själva runt mycket och intresserade sig för internationellt kultur- och affärsliv.

Till deras minne delas årligen stipendier ut i syfte att främja ungas studier utomlands.

2018 fick 43 stipendiater dela på 2,5 miljoner kronor.

ANNONS

Det nya samarbetet gäller en praktikplats på handelskammaren i London och summan som avsätts är 200 000 kronor.

En klockren möjlighet för den som söker internationell arbetslivserfarenhet, tycker André Viktorsson.

– Som stipendiat får man möjlighet att under ett år tjänstgöra på en av handelskammarens fyra avdelningar. Den utvalda kandidaten får möjligheten att bygga ett starkt nätverk bland svenska och utländska företag, säger han.

Hur mycket står Brexit på agendan för handelskammaren som har många svenska medlemsföretag i Storbritannien?

– Handelskammarens syfte är att främja handel mellan Sverige och Storbritannien så Brexit är en väldigt viktig fråga naturligtvis. Sanningen är att ingen riktigt vet vad som ska hända.

Rådet till företag är att förbereda sig så noga som möjligt för alla möjliga tänkbara scenarier.

– Just nu känns det som att mycket tuggar på som vanligt i London. Visst finns det företag som har flyttat härifrån men andra kommer också hit för att de vill vara på plats innan det blir av. Så vi får se hur det går.

Förutom praktiken, har du hunnit med något annat roligt under tiden i London?

– På fritiden har jag valt att gå mycket på fotboll, Jag skaffade ett säsongskort för Crystal Palace men tittar också på matcher i lägre divisioner. Så helgerna är inte svåra att spendera, säger André Viktorsson.

ANNONS
ANNONS