Här är aktierna som går uppåt – trots börsraset

Hittills i år har Stockholmsbörsen rasat med mer än 26 procent. Men det finns en del företag som har gått uppåt under samma tid. Här är listan över de aktier som har gått bäst under den skakiga tiden – och förklaringen varför.
– Vissa bolag har, hur cyniskt det än låter, klarat det bra på grund av kriget i Ukraina, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

2022 har varit ett skakigt år för svensk ekonomi. Prisökningarna har skenat och den 30:e juni kom beskedet att Riksbanken höjer styrräntan till 0,75 procent, den första dubbelhöjningen på 22 år, för att tämja inflationen.

– Det har ju varit oerhört skakigt och mörkt under årets första halva. Det har varit vissa små rekyler, men i stort har vi befunnit oss i en nedgångsfas hela året, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Investerare söker sig till stabila bolag

Stockholmsbörsen har rasat med mer än 26 procent i år. Men vissa bolag har klarat sig bättre än andra.

– Vissa bolag har, hur cyniskt det än låter, klarat det bra på grund av kriget i Ukraina. Bland annat försvarsbolag samt energibolag, som har kunnat dra nytta av att energipriserna stigit så kraftigt. Det har tidigare varit en kraftig ökad efterfrågan på olja och metaller efter pandemin, som bara späddes på av kriget, säger Frida Bratt.

ANNONS

Det är inte bara försvars- och energibolag som gynnats av världsläget. När marknaden blir skakig söker sig investerare till så kallade ”defensiva bolag”.

– Defensiva bolag, såsom medicin, livsmedel och telekom, är inte konjunkturkänsliga. Investerare vet att de är stabila och lönsamma vilket gör dem mer attraktiva under skakiga tider, säger Frida Bratt.

Ekonomen: Så ska du tänka som sparare

När de stabilare bolagen växer i popularitet minskar därför intresset för bolag som är olönsamma på kort sikt.

– Fastighetsbolag, tillväxtverksamheter och även e-handlare gick jättebra under pandemin, det är bolag som har ofta har en vinst som är längre fram i tiden. Men den typ av tillväxtbetonade bolag är inte populära nu och har gått ner mycket.

Som sparare ska man tänka på att denna trend förmodligen kommer fortsätta framåt, menar Frida Bratt:

– På kort sikt kommer det defensiva bolagen klara marknaden bättre, specifikt telekom ger ofta hög utdelning, vilket man kan se som en krockkudde i den här ekonomin. Långsiktigt ska man vara beredd på att det kommer fortsätta vara skakigt, men nån gång kommer det vända.

Bolagen som klarat sig undan börsnedgången bäst

Nedan följer listan på de tio bolag som gått mest uppåt bland de stora och medelstora bolagen på Stockholmsbörsen.

10. Rottneros AB: +28,6%

Rottneros AB är ett svenskt skogsindustriföretag. Rottneroskoncernen består av två bruk med tillverkning av pappersmassa.

9. Astra Zeneca plc: +33,6%

Astra Zeneca plc är ett svensk-brittiskt multinationellt läkemedels- och bioteknikföretag. Bland annat utvecklade företaget Coronavaccinet Vaxzevria.

8. Camurus AB: +45,2%

Camurus AB är ett svenskt läkemedelsföretag som är inriktat på utveckling och kommersialisering av läkemedel för att behandla kroniska sjukdomar.

7. Swedish Match AB: +46,7%

Swedish Match AB, ursprungligen Svenska Tobaks AB och Svenska Tändsticks AB, är ett svenskt företag med inriktning mot tobaksprodukter, tändstickor och tändare.

6. OX2 AB: +49,0%

OX2 är ett svenskt företag som utvecklar och säljer vind- och solkraftsparker.

5. Bonesupport Holding AB: +56,0%

Bonesupport Holding AB är ett svenskt läkemedelsföretag som utvecklar och saluför bengraftsubstitutet Cerament, som används vid behandling av skador i skelettet.

4. LeoVegas AB: +72,8%

Leovegas är ett svenskt mobilspelsbolag och leverantör av tjänster inom online casino och sportsbetting.

3. SAAB AB ser. B: +80,7%

Saab är verksamma inom försvarsindustrin. Bolaget är en leverantör av produkter, tjänster och tekniska lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet.

2. International Petroleum Corporation: +101,2%

International Petroleum Corporation är ett oljeföretag i Lundinsfären, som utvinner råolja.

1. Oncopeptides AB: +252,3%

Oncopeptides AB är ett svenskt läkemedelsföretag, som utvecklar läkemedel för behandling av cancer.

Statistik hämtad från Nordnet den 12 juli 2022.

ANNONS