Här är världens snabbaste tåg – så fort kan det köra

Ett tåg med en maxhastighet på 600 kilometer i timmen står nu klart i Kina, rapporterar CNN. Landet satsar hårt på att minska restiden mellan dess största städer. Men bristen på höghastighetsräls gör att kineserna får vänta på att resa med dem.

ANNONS

Ett nytt maglevtåg har färdigställts i hamnstaden Qingdao i den kinesiska provinsen Shandong.

Tåget, med en maxhastighet om 600 kilometer i timmen, har utvecklats av statliga China Railway Rolling Stock Corporation och anses vara världens snabbaste tåg.

Med den hastigheten skulle en tågresa mellan Göteborg och Stockholm – utan stopp – ta under en timme.

De så kallade maglevtågen svävar över marken med hjälp av elektromagnetiska krafter, som förutom att lyfta tåget även för det framåt.

Enligt Liang Jianying, chef för det statliga bolaget, ska det nya tåget vara tystare och kräva mindre underhåll än andra höghastighetståg, rapporterar CNN.

Flera tågnät på gång

Höghastighetsnäten är prioriterade i Kina, och syftar på att koppla samman fler av landets storstäder med tåg för att minska restiden och kostnaderna för resor städerna emellan.

ANNONS

Bristen på kompletta tågnät anpassade för maglevtågen utgör dock fortsatt ett bekymmer.

I nuläget har Kina bara en maglevlinje för kommersiellt resande, mellan Shanghais flygplats och centrala Shanghai. Med en hastighet på 430 kilometer i timmen tar den 30 kilometer långa resan omkring sju och en halv minut.

Nya nät uppges dock vara på gång i Kina, bland annat ett som sammanbinder Shanghai och Hanqzhou, och ett mellan Chengdu och Chongqing.

Maglevtåg finns även i Japan, Sydkorea och Tyskland.

ANNONS