Här rullar Volvo nummer 9 000 000 ut från fabriken

Under onsdagen tillverkades en speciell Volvo på Torslandafabriken i Göteborg, nämligen bil nummer 9 000 000. En V60 hybrid rullade av linan strax efter klockan 12, med den operativa chefen Javier Varela bakom ratten och operatören Linda Andersson i passagerarsätet bredvid.
– En stor ära och en milstolpe i vår historia, säger Javier Varela.

ANNONS

Inne i sammansättningsfabriken på Volvo Cars rullade produktionen på som vanligt, men en och annan av Volvos tusentals anställda stannade upp en sekund för att se den nionde miljonte bilen startas för allra första gången och sedan köras av linan.

Och det var inte bara montörer som stannade upp för den historiska stunden. Även statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) var på plats.

Statsministern konstaterade i ett anförande att hans stora bilintresse föddes som barn i Torshälla, där alla pappor körde Volvo.

– Alla hade samma bilmärke, men vi lärde oss snabbt och fick full koll på alla bokstavsbeteckningar. Tack så mycket och grattis! sade Ulf Kristersson.

ANNONS

Nio miljoner bilar på 59 år i Torslanda

Volvo Cars fabrik i Torslanda, eller Volvo PV som man sa då, öppnade i april 1964.

– Jubileet här i dag är helt otroligt. Under 59 år har vi haft verksamhet här och ger ett historiskt perspektiv som är helt fantastiskt. Den första bilen som rullade ut här var en Volvo Amazon, just nu kör vi fyra stora modeller V60, XC60, V90 och XC90, säger Magnus Olsson, fabrikschef på Torslandaverken.

Nästa år fyller Torslandaverken 60 år.

– Här kan ni jämföra hur vi såg ut för 60 år sedan och hur vi ser ut i dag, säger Javier Varela, framför en Volvo Amazon från 1965 och den nionde miljonte Volvo V60, sida vid sida.

– Och vägen framåt är lika spännande som vad vi har bakom oss. Nyckeln är en mycket ambitiös investeringsplan på tio miljarder kronor, som ska investeras i fabriken framöver, tillägger han.

Inom några år börjar elbilsproduktionen

Exakt när Volvo Cars börjar bygga sina första hela elbilar i Torslanda är ännu inte klart.

– Vi har ingen datum ännu. Vi förbereder oss för att ta nästa steg. Europas största aluminiumgjuteri ska byggas här och en batterisammansättningsanläggning. Runt 2025, 2026 kommer man att se de första elbilarna byggas här, säger Magnus Olsson.

Samtidigt som Volvo Cars ska bygga ut och om Torslandaverken, vidareutbilda personal inför den rena elbilsproduktionen, så ska man fortsätta att producera 6400 bilar i veckan.

ANNONS

– Det finns ingen annan fabrik som gör en så stor omställning, säger Magnus Olsson.

LÄS MER:Klart: Då visas nya Volvo-suven EX30 upp

LÄS MER:Volvo Cars varslar 1 300 – trots vinstkrossen

ANNONS