Kinas vice premiärminister Liu He och USA:s president Donald Trump visar upp det undertecknade partiella handelsavtalet. Ceremonin skedde i Vita huset i Washington.
Kinas vice premiärminister Liu He och USA:s president Donald Trump visar upp det undertecknade partiella handelsavtalet. Ceremonin skedde i Vita huset i Washington. Bild: Evan Vucci/AP/TT

"Historiskt" avtal – men många tullar kvar

Den första delen av handelsavtalet mellan USA och Kina är i hamn, signerat av president Donald Trump och vice premiärminister Liu He. Med bläcket torkande inleds en nedtrappning av handelskriget. Fast merparten av USA:s tullar på kinesiska varor kvarstår.

ANNONS

En uppsluppen och till synes belåten Trump inledde presentationen av avtalet i Vita huset med att tacka en lång rad nära och tunga medarbetare som bidragit.

Sin vana trogen sparade han på inte på orden:

– Detta är det största avtalet i historien.

– Fast det borde ha gjorts för 25 år sedan.

Det här innebär ett nytt kapitel i handelsrelationerna mellan länderna, sade Trump och berättade att han om inte alltför länge ska besöka Kina.

Tufft villkor

Detta så kallade fas 1-avtal tolkas som början på slutet för det tvååriga handelskriget mellan länderna.

Ett tungt inslag är att Kinas import från USA på två år ska öka från cirka 130 till 330 miljarder dollar. Detta kan bland annat ge draghjälp till USA:s hårt pressade jordbrukssektor, som tillhört förlorarna på handelskriget. Det kan även bli ett lyft för den krisdrabbade flygplanstillverkaren Boeing och USA:s bilindustri.

ANNONS

TT: Hur bedömer du möjligheten att Kina vill eller kan öka sin import av amerikanska varor med runt 200 miljarder dollar?

– Frågan är om de ens är kapabla att göra det. Men jag tror att man (kineserna) kommer att möta avtalet så långt det är möjligt i den delen, för den är så synbar, svarar Mattias Hedwall, partner och handelsrättslig expert på den internationella advokatbyrån Baker McKenzie.

Kriget inte över

Inför fas 1-avtalet har USA dragit tillbaka planerade nya tullar på mobiltelefoner, leksaker, bärbara datorer samt halverat tullarna till 7,5 procent på kinesiska varor för 120 miljarder dollar, däribland tv-apparater, hörlurar och skor.

Men de 25-procentiga tullarna på kinesiska industrivaror och komponenter, värda 250 miljarder dollar, finns kvar.

Avtalet lär ändå innebära att marknadernas oro kommer att lägga sig, enligt Mattias Hedwall:

– Men handelskriget är inte över. Och president Trump är ju tydlig med att tarifferna (tullarna) kvarstår, även om de senare kommer att lindras på vissa områden. Det är hans verktygslåda för hur han vill styra den här konflikten.

Nästa ovissa fas

Trump sade i Vita huset att han är beredd att ta bort resten av de amerikanska tullarna på kinesiska varor när länderna har nått fram till ett fas 2-avtal. När det kan vara klart vet ingen. Flera bedömare, däribland Mattias Hedwall, tror på en tidpunkt bortom USA:s presidentval i november.

ANNONS

Det har också Trump själv antytt. Och nu säger han rakt ut att ett fas 3-avtal inte lär behövas.

Men först gäller det att se vilken bärighet fas 1-avtalet har.

– Det uppenbara är att om något länderna upplever att den andra parten inte följer avtalet kommer vi tillbaka till någon slags handelskrigssituation som eskalerar, säger Mattias Hedwall och betonar att Kina är en mycket stark motpart med egen agenda.

Kinas president Xi Jinping har skrivit ett brev till Trump, som Liu läste upp i samband med underskriftsceremonin. Där säger Xi att avtalet visar hur de två länderna kan lösa sina meningsskiljaktigheter och hitta lösningar som bygger på dialog.

Patent och cyberhot

Av faktablad om fas 1-avtalet från USA:s finansdepartement framgår att Kina vid företagsaffärer lovat stoppa överföringen av teknikhemligheter till kinesiska bolag. Avtalet ska även utöka skyddet för patent och rättigheter.

Kina ska i avtalet även ha lovat att öppna upp sin finanssektor för amerikansk konkurrens och avstå från att genom valutainterventioner skapa konkurrensfördelar för kinesisk industri.

Däremot berör avtalet inte Kinas omfattande subventioner till statsägda företag, som under många år kritiserats hårt för att bland annat skapa global överkapacitet och prisdumpning.

Avtalet tar inte heller upp problemen med cybersäkerhet i Kina, som många västerländska företag har problem med.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version av texten blev det fel valuta på ett ställe.

Joakim Goksör/TT

Lars Pedersen/TT

Kinas vice premiärminister Liu He och USA:s president Donald Trump skakar hand efter att ha undertecknat det partiella handelsavtalet. Ceremonin skedde i Vita huset i Washington.
Kinas vice premiärminister Liu He och USA:s president Donald Trump skakar hand efter att ha undertecknat det partiella handelsavtalet. Ceremonin skedde i Vita huset i Washington. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Handelskriget tog fart för i dagarna två år sedan, när Trump i januari 2018 införde tullar på tvättmaskiner och solpaneler. Sedan dess har rader av nya tullar införts på olika varugrupper, både av USA och Kina.

Konflikten mellan Washington och Peking har skakat världens finansmarknader, spridit osäkerhet bland investerare och företag, slagit hårt mot multinationella företags gränsöverskridande produktionsapparater och dragit ned den globala tillväxten.

Beräkningar från den brittiska centralbanken Bank of England visar att de två årens handelskrig mellan USA och Kina har raderat ut 0,6–0,7 procent av USA:s och Kinas BNP, vilket motsvarar 260 miljarder dollar (cirka 2 500 miljarder kronor).

Kina har enligt fas 1-avtalet som nu ska skrivas på åtagit sig att köpa varor som flygplan, bilar, bildelar, jordbruksutrustning och medicinsk utrustning från USA för 80 miljarder dollar på två år. Det finns även löften inskrivna om ökningar av köp av energi för 50 miljarder, amerikanska tjänster för 35 miljarder och jordbruksvaror för 32 miljarder. Ökningen ska mätas mot USA:s exportnivå till Kina 2017.

Källa: Reuters

ANNONS