I dagarna väntas över 9000 jyckar till Svenska Mässan när Nordens största hundevenemang öppnar sina portar.
I dagarna väntas över 9000 jyckar till Svenska Mässan när Nordens största hundevenemang öppnar sina portar. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Hunden – miljardindustrin som intar Svenska Mässan

Hunden kan mycket väl vara människans bästa vän, åtminstone sett till hur mycket pengar svenskarna lägger på de fyrbenta familjemedlemmarna. Den växande mångmiljardindustrin visar upp hela sin prakt när Svenska Mässan öppnar upp portarna till Nordens största hundevenemang i dag.

ANNONS

Tusentals besökare och jyckar väntas till Svenska Mässan när hundtillställningen Mydog går av stapeln i dag. Förutom tävlingar och utställningar kommer även ett stort utbud av tillbehör och hundrelaterade tjänster finnas på plats i mässhallen, en industri som vuxit sig allt starkare de senaste decennierna.

"Konstant tillväxt"

Enligt en studie från Sveriges lantbruksuniversitet omsatte sällskapsdjursindustrin, det vill säga såväl hundar som katter, drygt 16 miljarder kronor 2016. En siffra som bara väntas öka, enligt Ulf Uddman, vd för Svenska kennelklubben.

– Vi har sett en konstant tillväxt de senaste 20 åren. Och det finns inget som säger att den här trenden skulle brytas.

ANNONS

I dag har var sjätte hushåll i Sverige en hund, enligt en undersökning utförd av Novus på uppdrag av Svenska Kennelklubben. Det innebär att antalet vovvar uppgår till drygt 880 000 nationellt, säger Uddman vidare.

Hundpassning populärt

Utöver de grundläggande utgifterna för bland annat foder och försäkringar lägger ägarna allt större summor på tjänster kopplade till sina hundar.

– Det som växer kraftigast är tjänster som hunddagis och pensionat. Omsättningsmässigt pratar vi om 1 miljard kronor per år, säger Uddman.

Att suget för passning är stort syns inte minst i storstäderna där många hunddagis vittnar om fullbeläggning, med växande kötider som konsekvens.

En som definitivt märkt av det växande intresset är Mathilda Lundin, ägare av Hisingens hunddagis. Sedan hon startade för drygt två år sedan har hon utökat verksamheten till två platser i Göteborg, den ena vid Kyrkbytorget och ett annat hunddagis i Brunnsbo.

– Nu har vi en väntelista. Den beror på vad det är för sorts hund men vi har många som stått på väntelistan sedan i somras. Detta eftersom hundägare inte längre vill lämna sina hundar ensamma, de ser hellre att hundarna har sällskap under dagtid.

Men även på landsbygden verkar hundägare vara villiga att betala ett par tusenlappar för hjälpen.

ANNONS

– Det tog inte mer än ett par månader innan hunddagiset här hos oss i norra Bohuslän var fullsatt. Att människor på landsbygden skulle vara beredda att betala mellan 3000 och 5000 kronor var inget jag trodde först, säger Liz-beth Carlsson Liljeqvist, ordförande för Västra Kennelklubben.

Hundbranschen digitaliseras

På senare tid har den växande industrin också blivit allt mer digital. I samband med att våra hundar blir allt äldre, med tillkommande åldersrelaterade problem, har nya affärsmöjligheter inom veterinärvården uppstått. Likt dagens vårdappar kan nu hundägare bland annat få professionellt stöd via mobiltelefonens videosamtalsfunktion.

Ett annat exempel är korttidspassning. Genom mobiltelefonen matchas tillgängliga privatpersoner med hushåll som söker hundvakt.

– Den här typen av tjänster har på kort tid blivit populära. Vi kan nog vänta oss se det här utvidgas till andra typer av tjänster framöver då branschen är snabb på att plocka upp det som sker hos oss, säger Svenska kennelklubbens vd Ulf Uddman.

Så här mycket kostar vovven

Hundköpet

En renrasig registrerad hund kostar i dag någonstans mellan 10 000 och 25 000 kronor, enligt Liz-Beth Carlsson Liljeqvist, ordförande i Västra Kennelklubben. Med det sagt kan även populära blandrashundar gå för sådana summor, trots avsaknaden av en stamtavla.

Foder och försäkringar

För en medelstor hund bör man räkna med en årskostnad på uppemot 15 000 kronor för foder och försäkring, enligt en undersökning utförd av Svenska Mässan och Mydog. Vidare lägger 41 procent av hundägarna i undersökningen upp till 2000 kronor på veterinärkostnader varje år.

På Västra Kennelklubben räknas månadskostnaden för foder uppgå till omkring en femhundralapp medan försäkringskostnaden kan variera från 5000 till 10 000 kronor per år.

Hundpassning

En plats på hunddagis uppgår i snitt till omkring 3000–5000 kronor i månaden, enligt Liz-beth Carlsson Liljeqvist på Västra Kennelklubben.

Förflyttning

Enligt lag får en hund inte sitta löst i bilen. Antingen måste hunden vara fastspänd eller sitta i bur, vilken i snitt kostar omkring 5000–6000 kronor.

Tillbehör

Nästan hälften som tillfrågats i Svenska Mässan och Mydogs undersökning uppger sig shoppa tillbehör för vovven för mellan 500 och 2000 kronor varje år.

Andra utgifter

Det finns en uppsjö av kurser och aktiviteter som en hundägare kan ta del av. En lydnadskurs kostar i snitt en tusenlapp, enligt Västra Kennelklubbens ordförande.

Svenska Mässan och Mydogs undersökning baseras på 1031 enkätsvar från hundägare tillfrågade under december månad 2018.

ANNONS