Ronnie Leten nomineras till ny styrelseordförande i Ericsson. Arkivbild.
Ronnie Leten nomineras till ny styrelseordförande i Ericsson. Arkivbild.

Hyllad belgare blir Ericsson-ordförande

Belgaren Ronnie Leten, fram till i våras hyllad vd för Atlas Copco, tar över ordförandeklubban i kristyngda telekomtillverkaren Ericsson. Börsen gör tummen upp.

ANNONS
|

Den utdragna jakten på en ersättare till den omstridde och avgående Ericsson-ordföranden Leif Johansson är över. I lördags, något dygn efter att han formellt tillfrågades, svarade belgaren Ronnie Leten ja till att ta över som styrelseordförande i Ericsson i samband med stämman i vår.

Leten, som slutade som hyllad Atlas Copco-chef i april, meddelar samtidigt att han, när han tar över Ericssons styrelse, avgår som ordförande i Electrolux.

- Jag gillar stimulerande utmaningar, säger han om det nya uppdraget

ANNONS

Överdimensionerad budget

Ericsson-aktien, som rasat med cirka 60 procent sedan våren 2015, stiger med nästan 3 procent efter beskedet.

Kursraset hänger samman med de enorma problem den svenska industriklenoden brottas med sedan en tid. Det handlar om en överdimensionerad forsknings- och utvecklingsbudget, som under lång tid inte kunnat få fram kommersiellt gångbara produkter. Ericsson plågas också av att många operatörer är avvaktande med investeringar till följd av den stora osäkerheten som präglar övergången till 5G, nästa generations mobilnät. Ovanpå detta kommer en stenhård prispress från kinesiska utmanare som Huawei, som gjort verksamheten betydligt mindre lönsam.

- Du har en förskräcklig trippelkombination, med tekniska marknadsförändringar, konkurrens som hårdnat och interna effektivitetsproblem på Ericsson, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Ronnie Leten själv räknar med att kunna tillämpa de ledarskapsmetoder som han har utvecklat under sina år som Atlas Copco-chef och även som ordförande i Electrolux. Det handlar i korthet om att sprida passion för jobbet bland de anställda och bejaka innovation.

- Det finns alltid ett bättre sätt att göra saker. Det måste man tro på och söka efter. Innovation är inte bara att vara smart och att göra uppfinningar. Det handlar också om att vara först. Det är riktig innovation, säger Leten.

ANNONS

"En extremt bra ledare"

Han sticker inte under stol med att han saknar praktisk erfarenhet från telekombranschen. Från Ericsson sida har man försökt balansera detta genom att samtidigt till styrelsen rekrytera Kurt Jofs, tidigare bland annat chef för Ericsson Networks och i dag styrelseordförande i konsultbyrån Tieto.

- Hellre en extremt bra ledare som inte har telekomerfarenhet än en dålig ledare som har telekomerfarenhet, säger Esbjörn Lundvall.

Leten själv hoppas få draghjälp när det gäller spetskompetensen inom telekom från folk i sektorn och bolaget.

- Det är ett område där jag har mycket att lära mig och studera, säger han.

Vilka problem Ronnie Leten ser som viktigast att ta itu med när han tillträder som Ericssonordförande vill han inte spekulera i.

- Det vore väldigt respektlöst att i detalj svara nu. Den frågan kan du ställa om kanske ett år, när jag lärt känna företaget.

ANNONS
TT
Fakta: Lång karriär i Atlas Copco

Belgaren Ronnie Leten har en lång karriär bakom sig i verkstadsbolaget Atlas Copco, där han var vd och koncernchef mellan 2009 och 2017. Han är för närvarande ledamot av SKF:s styrelse och föreslagen som styrelseordförande i Epiroc, den del av Atlas Copco som planeras att delas ut under 2018.

Som en man från Wallenbergsfären sitter han även som styrelseordförande för Electrolux, en post han lämnar i samband med att han tar över klubban i Ericssons styrelse till våren. Han är också ledamot i SKF:s styrelse och också föreslagen som styrelseordförande i Epiroc, den del av Atlas Copco som delas ut till aktieägarna nästa år.

Leten är född 1956 och har en civilekonomexamen i bagaget.

Källa: Ericsson

ANNONS