Open AI:s vd Sam Altman.Arkivbild.
Open AI:s vd Sam Altman.Arkivbild. Bild: Eric Risberg

Hyllad, sparkad och en grandios återkomst

Hyllad, sparkad och nu en grandios återkomst. Här är de uppseendeväckande turerna kring Sam Altman och Open AI.

ANNONS

Sam Altman

Sam Altman, vd för Open AI som tagit fram AI-roboten Chat GPT, ses som själva galjonsfiguren för AI.

Han har suttit vid samma bord som världens stora ledare, och pratat om AI som det största tekniksprånget i vår tid. Han har fått kritik för att ta för lättvindigt på riskerna, men tillbakavisar det med att riskerna går att hantera. Bolaget är dock föremål för en utredning om säkerheten med AI av amerikanska myndigheter.

.

Bolaget

Open AI startades som en slags ideell organisation för att utveckla AI. Sam Altman var med och startade Open AI som ett icke-vinstdrivande research-laboratorium 2015. Sedan dess har strukturen delvis gjorts om för att bolaget ska kunna ta in externa investerare som Microsoft. I och med AI-tjänsten Chat GPT, som lanserades brett till allmänheten 2022, blev Sam Altman ansiktet utåt för nya AI-tjänster.

ANNONS

.

Sparkad

På fredagen fick han helt oväntat sparken som vd för Open AI. Styrelsen meddelade kryptiskt att den inte längre hade förtroende för honom.

"Styrelsen har inte längre förtroende för hans förmåga att leda Open AI" skriver styrelsen i ett uttalande och hänvisar till att "han inte varit konsekvent uppriktig i sin kommunikation". Det har gjort att företaget inte har kunnat utöva sitt ansvar, enligt styrelsen.

Altman själv kommenterade sin avgång på X, tidigare Twitter: "Jag älskade min tid på på Open AI, det var omvälvande för mig personligen, och förhoppningsvis också lite grann för världen. Kommer att ha mer att säga om vad som händer framöver senare".

.

Spekulationerna

Genast tog spekulationerna om orsaken till petningen fart. Var det ett internt maktbråk mellan Altman och styrelsen i Open AI som handlade om vem som skulle få sola sig i glansen, eller handlade det om allvarligare saker som säkerheten med AI? Ingen vet säkert. Från bolaget var det tyst.

En del av investerarna försökte under lördagen aktivt att få stöd av Microsoft, som är en av de större ägarna av OpenAI, enligt anonyma källor.

.

Styrelsen i Open AI

Då Sam Altman sparkades fick också styrelseordföranden Greg Brockman kliva åt sidan, men vara kvar inom bolaget.

ANNONS

Brockman meddelade själv senare på X: "baserat på dagens nyheter så slutar jag".

.

Microsoft

It-jätten Microsoft är kanske den viktigaste spelaren i dramatiken, utan att ha någon formell makt över Open AI. It-jätten har investerat över 100 miljarder kronor i AI-bolaget, och Open AI är Microsofts allra viktigaste investering. Problem för Open AI innebär problem även för Microsoft.

Under helgen kom uppgifter om att Microsoft pressade på hårt för att ta tillbaka Altman till företaget.

.

Nytt jobb

På måndagen meddelades att Sam Altman fått nytt jobb Microsoft. Informationen kom från Microsofts vd Satya Nadella i ett inlägg på X.

Emmett Shear, tidigare vd på streamingplattformen Twitch, skulle ta över chefsrollen på Open AI.

Satya Nadella skrev i ett inlägg på det sociala nätverket Linkedin att bolaget rekryterat Altman för att leda ett internt AI-projekt tillsammans med parhästen Greg Brockman.

.

Open AI:s anställda

Under tisdagen blev det känt att de anställda på Open AI agerade genom att organisera en namninsamling för att ha Sam Altman kvar.

Runt 700 anställda på Open AI undertecknade ett brev som krävde att Altman får tillbaka sin vd-roll samt att styrelsen avgår – annars hotade de att säga upp sig och ansluta sig till Altman på Microsoft, rapporterar Wired.

ANNONS

.

Nytt jobb igen

På onsdagen meddelades att Sam Altman återvänder till Open AI, och att styrelsen byts ut.

"Jag älskar Open AI, det enda jag har ägnat mig åt de senaste dagarna är att försöka hålla samman teamet och vår vision", skriver han själv på X efter beskedet.

Sam Altman fick sparken i fredags. Arkivbild.
Sam Altman fick sparken i fredags. Arkivbild. Bild: Eric Risberg
Microsoft:s vd Satya Nadella stöttade Sam Altman. Arkivbild.
Microsoft:s vd Satya Nadella stöttade Sam Altman. Arkivbild. Bild: Eric Risberg
Tillbaka. Sam Altman återvänder till Open Ai. Arkivbild.
Tillbaka. Sam Altman återvänder till Open Ai. Arkivbild. Bild: Sven Hoppe
ANNONS