Ikea-klassikerna i ditt hem – så mycket är dom värda

Nyss slogs världsrekord när en Ikea-fåtölj såldes för 189 875 kronor. Fler möbler från de stora kedjorna – som Ikea, Mio och KF – kan dra in en bra slant, enligt auktionsexperten Andreas Siesing.
– Tänkbart är att många har körts till tippen, säger han om en tidigare mycket svårsåld stol – som nu går för tusentals kronor.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Som ny kostade den 268 kronor på varuhusen. Alldeles nyligen såldes den för nästan 190 000 kronor på Bukowskis auktion och det var tredje gången på ett halvår som det klubbades priser i den häraden för fåtöljen Cavelli.

Att just Cavelli är dyr beror mycket på att den enligt uppgift bara ska ha tillverkats i fem exemplar och att den är designad av formgivaren Bengt Ruda. Men det finns andra inte lika ovanliga möbler från ”kedjorna” som också har blivit dyrgripar. Som Ikeas 70-talsvilstol Drake av Thomas Fränninge, som Bukowskis Jonatan Jahn nyss tipsade om i GP.

Därför går priserna upp tror experten

– Ikea har de senaste åren blivit ett mycket mer attraktivt varumärke på andrahandsmarknaden, säger Andreas Siesing, intendent på Auctionet. Nyss höll han föredrag om just det på Antikmässan.

ANNONS

– Hade nog varit otänkbart för tio år sedan. Vi lever i en tid där många mindre kända och alternativa namn grävs upp och lyfts fram. Från att designhistorien berättats om och om igen av bara de största namnen – som Yngve Ekström och Bruno Mathsson – får nu fler plats. Roligare, tycker jag, men även en förklaring till att priserna går upp.

Tror att det bästa inte grävts fram än

Siesing tror inte att Cavelli kommer tillhöra morgondagens mest intressanta modeller från Ikea. I deras äldre kataloger kryllar det av fina modeller som presenteras utan upphovsman, enligt honom.

– De kanske helt enkelt inte ville skylta med sitt namn i katalogerna under de decennierna när Ikea hade ett omstritt rykte i branschen. Alla såg inte med blida ögon på aktörer som var knutna till det prisbilliga varuhuset, säger han.

– När upphovsmännen grävs fram i Ikeas eget arkiv tror jag det är där de framtida dyrgriparna kommer att hittas.

Inte sortimentet det är fel på

När det gäller möbelkedjor som Mio och KF (Kooperativa Förbundet, som i dag äger Coop) råder det stor kunskapsbrist över mer ingående uppgifter om deras modeller och formgivare, enligt Siesing.

– Jag har de flesta katalogerna och kan konstatera att det inte är något fel på deras sortiment. Deras möbler behöver en identitet om prisbilden ska bli en annan. Det vore också ett sätt att vårda varumärket, åtminstone som jag ser på det.

ANNONS

Nedan listar Andreas Siesing dyrgripar från kedjorna som i dag är populära på auktion.

Ikea. ”Impala” av Gillis Lundgren, 1972

Trots slitage och flera revor i tyget gick den plyschklädda soffa för över 15 000 kronor nyligen. ”Mer 70-tal än så här kan det knappast bli”, säger Andreas Siesing. ”Omöjlig att komma upp ur. Praktexemplar kan utan vidare kosta 20 000 kronor.”

Ikea. ”Åke”, 1900-talets mitt

Smärre ytslitage, repor och märken. Trots det gick detta exemplar av fåtöljen för 15 000 kronor hösten 2020. ”Den surfade under några på upptäckten av den danska muslingefåtöljens ständiga prisrekord. Den svenska varianten kostade en rejält slant internationellt men har nu lugnat sig något”, säger Siesing.

Ikea. ”Svensksund”, 1990-tal

Trågsoffan i gustaviansk stil ur Ikeas 1700-talsserier såldes för 22 000 kronor i januari. ”1990-tal kan kosta mer än de tvåhundra år äldre originalen. Tokigt men sant!”, säger Andreas Siesing.

Ikea. "Natura", Karin Mobring, 1970-tal

Såld i januari för 13 000 kronor. Så är också detta exemplar av ”Natura” utan anmärkningar. ”Större delen av Ikeas i dag efterfrågade möbler är vanliga bruksmodeller där Karin Mobring svarar för flera. Modell Natura plockar även upp furutrenden. 10 000 SEK för exemplar är inga konstigheter.”

Ikea. ”Idre” och ”Visby”, Gillis Lundgren, 70-tal.

Det här något slitna gänget med fyra fåtöljer och bord gick nyss för 14 530 kronor på auktion. ”Just nu trendar 70-talet. Denna grupp hade sannolikt varit i det närmaste osäljbar för några år sedan”, säger Andreas Siesing. ”Tänkbart är att många har körts till tippen eller in i spisen.”

Ikea. "Rondell", Erik Wörtz, 1960-tal.

I januari 2018 såldes denna fåtölj för 5 500 kronor. ”Danska former var flitigt förekommande i Ikea-katalogerna åren runt 1960. ”Rondell” lanserades 1961 som ”hemtrevlig nyform”. 5 000 kronor är i dag ett rimligt pris för ett välvårdat exemplar”, säger Andreas Siesing.

Ikea. ”Vilber”, Verner Panton

”Mer gjord för ögat än för baken. I det avseende kanske inte så mycket IKEA. Men efterfrågad är den”, konstaterar Andreas Siesing om resultatet av Ikeas samarbete med världsnamnet Verner Panton: en skör men mycket färgglad stol av mdf-skivor. ”En skapelse i sann postmodernistisk anda.” Sex stolar, varav fem i obruten förpackning, såldes för ett år sedan för över 30 000 kronor.

Ikea. ”PS”, Mats Theselius

”Här en modell av vår tids kanske främste svenska möbelskapare”, säger Siesing om Mats Theselius. ”Pris för ett ex cirka 4-5 000 kronor.” Just detta exemplar, där rottingen är något defekt, gick för 4 000 i mars-19.

Domus. ”Rulle”, 1970-tal.

Om manchesterklädseln är välbevarad kan fåtöljen från Domus Interiör-varuhusen i dag kosta ett par tusen kronor, tror Andreas Siesing. ”Tidstypiskt nog konstaterade Ingrid Olausson i tidskriften Allt i hemmets Möbelspecial 1973 att tyget var ”häftat och inte avtagbart” och därmed inte tvättbart på ett enkelt sätt.” Dessa två såldes 2017 för 1 505 kronor.

Domus. ”Hille”, Robin Day, 1960-70-tal

Snurrfåtöljen Hille, tillverkad på licens av svenska Overman AB, såldes på Domus Interiör. ”Priset idag på ett exemplar ligger på drygt en tusenlapp”, säger Andreas Siesing. Det något slitna exemplaret på bilden såldes för 1 100 kronor 2015.

Mio. ”602”, 1970-talets mitt.

I maj bytte denna fåtölj ägare för 4 300 kronor. ”Mios 70-tal är högt och lågt, smalt och brett och allt på samma gång. Här ett jättefint exempel på lite mer progressiv design. Enda gången jag sett ett exemplar av den här modellen ute till försäljning”, säger Andreas Siesing.

”Esset”, Jan-Eric Bengtsson, 1900-talets andra hälft

”Under 1970- och 1980-talet satt nästan alla svenskar i något som han har ritat men i princip ingen visste om det”, säger Andreas Siesing om Jan-Eric Bengtsson. ”Hans modeller såldes av KF, Ikea och som i det här fallet Mio. Men som så mycket annat från Mio är priset dag i det närmaste noll kronor”. Priset på möblerna på bilden blev 285 kronor 2019.

KF. Bassoffa, 1900-talets andra hälft

”KF gör i slutet av 70-talet en satsning på möbler som ”ser svenska ut”. Ligger i linje med andra ledande aktörer som försöker rädda svensk möbelindustri. Kostar som regel ingenting när de säljs på auktion och problemet är många gånger att de byter ägare utan namn på vare sig formgivare eller modell”, säger Andreas Siesing. I press kan man läsa hur soffan blev en omedelbar succé och sålde slut redan första veckan i OBS! Interiör-varuhusen. Exemplaret på bilden såldes för 350 kronor år 2017.

LÄS MER:Världens dyraste Ikeamöbel säljs i Göteborg

LÄS MER:Ikea satsar 3,5 miljarder på solenergi

ANNONS