Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Industriföretag på Lillesjö storinvesterar – fördubblar kapaciteten

Genom att satsa över 30 miljoner kronor på moderna maskiner tar Roland Karlsson, vd på Precise, sikte på en bredare kundkrets. Företaget på Lillesjö skär och bearbetar plåt på längden och tvären till komponenter i allt större dimensioner.

Form, storlek och funktion på komponenterna avgör kunderna själva som även står för konstruktionen. Det kan till exempel vara små och stora beståndsdelar till kranar och tunga fordon.

– Det är ju så att maskinlängden också begränsar längden på det som tillverkas. Vi ser att det finns en marknad för längre produkter men det är få som klarar av det. De nya investeringarna öppnar möjligheten att få in andra kunder än tidigare, säger grundaren Roland Karlsson.

Drygt sex meter långa stycken av metall med varierande tjocklek kan skäras med fiberlaser och med den nya kantpressen som är beställd, en rejäl "kronjuvel" på 1250 ton, ska upp till drygt tio meter långa plåtar kunna bockas.

– Vi har både bytt ut gamla maskiner och utökat. Det innebär att en fördubbling av kapaciteten på kort tid, säger Pär Noord.

Att med jämna mellanrum förnya utrustningen har varit ett sätt att ligga i framkant när det gäller vilken typ av komponenter som kan tillverkas, teknisk nivå och effektivitet. Mycket är automatiserat. Företaget har knappt 30 anställda.

–Under tre års tid har vi kört tre skift, med ständig natt. Nu går vi ner till två skift i och med att kapaciteten på maskinerna har ökat så mycket, säger Pär Noord.