Inflation innebär minskad köpkraft för svenska kronor. Arkivbild
Inflation innebär minskad köpkraft för svenska kronor. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

"Inflationen är här"

Högre elpris, dyrare soppa till bilen och stigande priser på kläder och skor. Inflationen drog iväg ordentligt i augusti, visar nya siffror.
– Jag tror på ännu högre inflation kommande månader. Inflationen är här, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

ANNONS

Inflationstakten steg ordentligt i augusti, till 2,4 procent, jämfört med 1,7 procent i juli, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Ökningen överraskade ekonomerna, och prishöjningarna slår igenom på ganska bred front. I snitt låg prognoserna på 1,9 procent. Det är också klart över Riksbankens bedömning, vilket kan få ledamöterna i Riksbanksledningen att börja fingra på bromsen tidigare – att en räntehöjning kan komma tidigare än tidigare prognos.

Signalera tidigare höjning

– Nu vill man nog signalera att det finns räntehöjningar där borta, säger Torbjörn Isaksson.

Men förmodligen ligger en höjning av styrräntan fortsatt en bra bit bort, men Isaksson anar att Riksbanken skruvar åt de andra extraordinära åtgärderna, som stödköpen av obligationer tidigare än väntat, vilket i sig kan lyfta det allmänna ränteläget.

ANNONS

Inflationen ligger nu för ovanlighetens skull en bit över Riksbankens inflationsmål på två procent. Riksbankschefen Stefan Ingves har dock tidigare sagt att han kan tänka sig att inflationen får stiga över målet tillfälligtvis utan att banken kommer att höja räntan.

Energipriser rusar

Elpriset har på ett år i snitt stigit med drygt 16 procent. Drivmedelskostnaderna har ökat med över 20 procent. Kläder och skor har i genomsnitt blivit närmare fem procent dyrare sedan augusti i fjol, enligt SCB.

– Konjunkturen är stark, det är hög efterfrågan på energi, priserna har rusat senaste tiden, säger Torbjörn Isaksson.

Även stigande livsmedelspriser lär bidra till inflationen framöver, det syns redan i statistiken.

– Normalt sjunker de i augusti, men nu steg de lite. Jag tror på ganska tydliga prisökningar i höst och vinter, säger Isaksson.

Ingen brasa

Men senare under 2022 är ändå Nordeas bedömning i dagsläget att inflationen sedan faller tillbaka när prisökningarna klingar av rent allmänt.

Danske Banks chefsekonom Michael Grahn tror inte på någon kommande inflationsbrasa. Han konstaterar att den underliggande inflationen, rensat för svajiga energipriser, fortfarande ligger på relativt låga nivåer, 1,4 procent.

– Det finns ingen anledning att tro att den underliggande inflationen drar sig uppåt, säger Grahn.

Avgörande för om en stadigt högre inflation är här för att stanna är lönerna. Varken Michael Grahn eller Torbjörn Isaksson ser någon sådan utveckling i nuläget – löneökningarna ligger fortsatt på historiskt låga nivåer.

ANNONS
ANNONS