Inga norrmän – drastisk skillnad i kundflödet

Strömstads kommun står nu öga mot öga med sin ömma punkt. Handeln som till största del är beroende av norrmännen har fått sig en ordentlig törn sedan Norge stängt sina gränser på grund av coronaviruset.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det är en ovanlig syn som visar sig på Nordby shoppingcenter vid lunchtid på måndagen. Parkeringarna är ödsligt tomma. Ett fåtal ­bilar har bildat små öar i anslutning till mataffärerna i det avlånga byggets båda ändar.

Vid gränskontrollen på Svinesund har norska poliser samlats för att se till att de som inte har tillräckliga skäl att vistas i Norge blir avvisade.

Måndagen var sista dagen som norrmännen fick passera fritt över riksgränsen.

Från och med i tisdags och åtminstone tio dagar framåt blir alla som kommer in i Norge förpliktade att sitta i 14 dagars ­karantän, undantaget arbetspendlare och personer som har en ”kritisk” ­anledning att åka in i landet.

ANNONS

LÄS MER:Utlänningar utan tillstånd kommer att avvisas

Bröderna Arne Hole och Even Hole är några av dem som passat på att åka över till Nordby på måndagen för att handla. De tycker det är bra att Norge gör ordentliga åtgärder för att minska smittspridningen av coronaviruset.

– Ja det är bra att de gör åtgärder, det är inga tvivel om det, säger Arne Hole.

Tror ni att norrmännen kommer att följa den norska regeringens ­direktiv?

– Ja, det tror jag nog att man kommer att göra, säger Arne.

– Det är ju väldigt lite folk här i dag och det blir nog inte fler i morgon, säger Even.

Är ni rädda för att bli smittade?

– Ja, jag är faktiskt det, säger Arne.

– Ja, det är jag med, men man får hålla avstånd, säger Even.

– Jag räknar med att alla tar sitt ansvar, tillägger Arne.

Ståle Lövheim, centerchef på Nordby shoppingcenter, har inte tid att mötas men kommenterar kortfattat läget över telefon. Han känner till karantänsreglerna och tror att norrmännen kommer följa detta.

– Ingen kommer att åka hit. De kommer att följa det här lojalt till hundra procent, säger Lövheim.

Men trots regeringens strikta regler meddelar han att de tills vidare kommer att hålla shoppingcentret öppet som vanligt i alla fall.

ANNONS

– Vi tar det dag för dag och följer utvecklingen. Vi får ny information varje dag klockan 12.00. Jag är ledsen men jag kan inte säga så mycket mer än så, säger Lövheim.

Heidi Caroline Nyström, ordförande i Strömstad köpmannaföreningen, hoppas att bankerna kommer att hjälpa till när coronaviruset slår hårt mot gräns- och centrumhandel i Strömstad.
Heidi Caroline Nyström, ordförande i Strömstad köpmannaföreningen, hoppas att bankerna kommer att hjälpa till när coronaviruset slår hårt mot gräns- och centrumhandel i Strömstad. Bild: Pontus Johansson

Under tisdagen meddelar han att ingenting förändrats.

– Vi har inte haft något möte och vi kommer inte att ha något möte om det här. Vi har 1 000 arbetsplatser i kommunen och de kommer vi ha kvar.

– Det finns inget annat beslut än att vi kommer att hålla öppet tills vidare. Det kan hända att det blir lite andra öppettider, men det finns det inget beslut om ännu, säger Lövheim.

Att Norge håller sina gränser stängda innebär stora kundras även för butikerna centralt i Strömstad.

– Det är minimal omsättning varje dag. Den här perioden brukar annars vara då vi får snurr på handeln. Påsken och sommaren är vårt inkomstbränsle. Det kan bli ont om likvida medel, säger Heidi Caroline Nyström, ordförande för köpmannaföreningen i Strömstad.

Diskuterar fri parkering

Hon hoppas att bankerna kommer att hjälpa till nu när näringslivet har tuffa utmaningar att vänta den närmsta tiden och som mycket väl kan innebära uppsägningar.

LÄS MER:Gränshandeln kommer att påverkas

Med anledning av situationen har hon skickat in en förfrågan till kommunen om att låta parkeringarna i centrum bli avgiftsfria för att uppmuntra folk att ta sig in till stan och handla.

ANNONS

– Jag fick svar ganska omgående av Mats Brocker (kommundirektör och näringslivssamordnare, reds. anm.) att de skulle se på det.

Kent Hansson (S)
Kent Hansson (S) Bild: Thomas Bennelind

Kent Hansson (S), kommun­styrelsens ordförande, uppger att de bland många andra frågor kommer att diskutera frågan om fri parkering.

Med anledning av coronaviruset har köpmannaföreningen också ställt in årsmötet som skulle ha varit den 2 april. Preliminärt är det fram­flyttat till den 28 april istället.

Diana Umbach som driver Hannas skafferi berättar att corona­pandemin har gjort att blomster­importen minskat.

Efterfrågan rasar och omkring 20 procent av alla blommor förblir osålda på auktionerna i Holland och måste förstöras för att inte hamna på svarta marknaden.

Kris i floristbranschen

Hon berättar att floristkollegorna i Italien, Frankrike, Schweiz, Österrike, Tyskland och Irland fått stänga igen sina blomsterbutiker och att de minskade importerna har begränsat hennes inköp av snittblommor enormt.

– Jag kan inte längre ta beställningar för begravningar till exempel. Vanligtvis brukar kunderna få en katalog där de väljer ut vilka blommor de vill ha, men nu vet jag inte vad jag kommer att kunna få tag i.

Floristen och butiksägaren, Diana Umbach.
Floristen och butiksägaren, Diana Umbach. Bild: Marita Adamsson

Hennes kundflöde har minskat men hon känner ändå ett stöd från lokalbefolkningen.

– Än så länge tycker jag att jag får ganska mycket stöd från kunder här i Strömstad, men inköpen av ”gå bort-blommor” har minskat.

ANNONS

– Jag hoppas kunna ha öppet så länge som möjligt, men jag måste tyvärr jobba med ett minskat utbud.

"Vi har kämpat på i 30 år"

Camilla Bonnier på Sko-Janne uttrycker sig kraftfullt om läget.

– Det är en drastisk skillnad på antalet kunder.

– Vi har kämpat på i 30 år och vet att det kan vara tufft i bland, men det här är en riktigt märklig situation.

De har redan fått in de flesta leveranserna inför sommaren men har märkt av en viss försening framför allt av det som importeras från Kina.

Om nuvarande situation pågår länge till, tror Camilla Bonnier att de kommer bli tvungna att annullera en del av leveranserna för hösten.

– Om det fortsätter så här i juni och juli då blir det nog många butiker som måste klappa igen. Vi kämpar ju redan som det är idag med konkurrensen från näthandeln.

Färjetrafiken, som tills vidare har upphört, brukar normalt sett bidra med stor tillströmning av kunder till Eurocash butik på Oslovägen.

Norrmännen kvar i hemlandet

Det är fortfarande oklart vilka eventuella åtgärder som kommer att tas för denna butik och butiken på Svinesund.

Marielle Lysén, marknadschef för Eurocash butiker, berättar att man troligen snart kommer att ta ett ­beslut om eventuella åtgärder.

– Det här påverkar oss så klart och vi vill ju klara oss så bra som möjligt igenom detta, så vi sitter i kontinuerliga möten och försöker komma fram till en bra lösning. Vi har butikspersonal involverad också, säger hon.

ANNONS

På måndagen kunde norrmännen fortfarande röra sig fritt mellan riksgränsen till Sverige, men de tomma parkeringsplatserna på Nordby shoppingcenter talade ändå sitt tydliga språk; de flesta norrmännen höll sig på hemkanten.

Ståle Lövheim, centerchef på Nordby shoppingcenter, uppger att de kommer att hålla öppet tills vidare (Arkivbild).
Ståle Lövheim, centerchef på Nordby shoppingcenter, uppger att de kommer att hålla öppet tills vidare (Arkivbild). Bild: Ulf Blomgren
ANNONS