Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det inte utrymme för fler misstag för H&M, enligt varumärkesexpertis.

Inget utrymme för fler H&M-misstag

Den kritiserade H&M-reklamen med en svart pojke med en tröja med texten "Coolest monkey in the jungle" uppmärksammas nu internationellt. Och för H&M finns det inte utrymme för fler misstag, enligt varumärkesexpertis.

- Kommer det mer saker som spär på det här så är det inte bra. Då kan det sätta sig att det här inte är ett enstaka misstag som kan förlåtas. Visar det på en trend där kanske chefer eller företrädare för företaget associeras med de här åsikterna är det inte bra, säger Eva Ossiansson, varumärkesdoktor på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Internationell uppmärksamhet

H&M-reklamen där en svart pojke med en tröja med texten "Coolest monkey in the jungle", på svenska "Coolaste apan i djungeln" har stött på bred kritik.

Senast genom den amerikanske basketstjärnan LeBron James. 33-åringen, en av idrottsvärldens största profiler med över 30 miljoner följare på sociala medier, skriver på Instagram:

"Som afroamerikaner kommer vi alltid att behöva bryta barriärer, motbevisa folk och arbeta hårdare än andra för att bevisa att vi hör hemma."

Även i internationella medier som exempelvis brittiska The Telegraph och amerikanska CNN och The Washington Post uppmärksammas frågan.

- Hos välskötta varumärken och i stora organisationer ska vem som helst, när man tittar på texterna, kunna se att det här skapar utrymme för inte så bra associationer. Man bör inte komma ut med det här, det rimmar inte med ett modernt samhälle, säger Eva Ossiansson.

Ber om ursäkt

H&M har "bett om ursäkt" för reklambilden i ett uttalande.

"Vi har gjort fel och vi har därför tagit bort bilden i samtliga våra kanaler. Vi har dessutom beslutat att dra in tröjan på alla marknader", skriver Anna Eriksson på H&M:s kommunikationsavdelning.

I det sammanhanget poängterar Ossiansson att det nu är viktigt hur H&M agerar på lång sikt och att det inte kommer fler misstag.

- H&M har agerat korrekt som direkt tagit bort reklamen och tagit konsekvenserna av det här för att därmed visa på att det inte blev bra, säger Eva Ossiansson.

Samtidigt finns det ofta i reklamsammanhang en fråga om det finns ett värde i att sticka ut och få uppmärksamhet.

- Det är alltid en balansgång mellan att sticka ut tillräckligt mycket och väcka starka känslor. Men på vilka grunder är den stora frågan, för väcker du de starka känslorna på felaktiga grunder så blir det negativa associationer och då skadar det varumärket mer än vad uppmärksamheten kan leda fram till, säger Ossiansson.

Backar på börsen

Samtidigt fortsätter H&M att ha det tungt på börsen. Ännu en bank har sänkt riktpriset på aktien och bolaget har backat runt 2 procent på Stockholmsbörsen under dagen. Men i det sammanhanget ska inte annonsen övertolkas, enligt analytiker.

- Det har varit riktkurs– och rekommendationsförändringar som har mynnat ut i den här svaga utvecklingen för aktien. Det finns ju få som framhärdar att det är ett bra köp just nu, säger Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg.

Och annonsen?

- Att de på marginalen gör en klantigt genomförd annonskampanj, det är inte det som gör att aktien tyngs utan det är alla de här investmentbankerna som säger till sina kunder att sälja, säger Jonas Olavi.