Intresset för att köpa båt rekordhögt i sommar

Intresset för båtar har ökat rekordmycket under våren och början av sommaren. I juni månad ökade sökningarna på Blocket efter ”båt” med 873 procent jämfört med förra året. Jan Månsson, 74, äger den unika motorbåten Vikhall.
– När jag lägger mig en hamn så är det ju tusen frågor.

ANNONS
|

När planerna om utlandssemester fått pausas för många stiger intresset markant för andra semesteraktiviteter på hemmaplan. En av de mest tydliga är intresset för att köpa båt.

Vanligtvis säljs runt 100 000 motor- och segelbåtar på blocket om året. I juni i år hade antalet sökningar på ”båt” ökat med 873 procent jämfört med juni 2019 på blocket.se. Enligt blocket är det ett rekordår för båtannonser och båtköpare i Sverige och mönstret ser likadant ut i Västra Götaland.

– Det var i maj vi började märka att intresset för båtar var otroligt stort och att både priserna gick upp samt hur snabbt båtarna blev sålda, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på blocket.se.

ANNONS

Båtarna säljs snabbare – och priserna går upp

Medianpriset för en motor- och segelbåt var i juni i år 64 000 respektive 49 000 kronor på Blocket. Samma tid förra året låg medianpriset på 49 500 respektive 39 000 kronor. Antalet båtar som säljs inom en vecka har också ökat från 32 till 67 procent för motorbåtar och 22 till 51 procent för segelbåtar jämfört med i fjol.

– Min personliga spaning är väl att det är fler som spenderar semestern hemma i sommar och därför behöver något att hitta på. Man vill hitta ett alternativt sett att få se något annat och komma ifrån hemmet. Försäljningarna har ökat markant även bland fritidshus, husvagnar och husbilar, säger Matilda Adelborg.

– En sån här båt äger man inte, den förvaltar man, säger Jan Månsson, 74 om sin Vikhall.
– En sån här båt äger man inte, den förvaltar man, säger Jan Månsson, 74 om sin Vikhall. Bild: Nils Petter Nilsson

Jan om unika motorbåten Vikhall

– En sån här båt äger man inte, den förvaltar man, säger Jan Månsson, 74, äg… förvaltare av motorbåten Vikhall som byggdes i slutet av 20-talet.

Utomskärgårdskryssaren Vikhall ritades av den legendariske båtkonstruktören CG Pettersson på beställning av ägaren till skoaffärerna Sko-Åbergs i Göteborg i slutet av 20-talet och byggdes i ett enda exemplar av Bröderna Johansson på Nya Varvet. Jans pappa köpte den av Sko-Åberg 1954, och när Jan var runt 20 år fick han överta båten av sin far. Vikhall är helt i original i skrovet, men med ny motor och lite moderniteter som till exempel gps.

ANNONS

Varför älskar du din båt?

– Den är unik. Mängder av människor frågar vad det är för båt. När jag lägger mig en hamn så är det ju tusen frågor. Så blir det inte när man åker ut med en plastbåt. Och så gillar jag den här typen av båt, jag har alltid haft träbåt.

Hur märker du av ökningen i båtintresse?

– Jag har ju varit ute på sjön sen början på 60-talet. Den här båten låg ju i Saltholmen på 60-talet, och då var det ju bara fyra bryggor, nu är det ju bryggor överallt. Så det blir mer och mer och det märks ute på öarna.

Vad tänker du om säkerhet när det gäller nyblivna båtägare?

– Jag har skepparexamen, min son har skepparexamen och min son har bestämt att hans två barn måste ta förarbevis innan de ens får köra vattenskoter. Jag tycker att det är viktigt att man lär sig grundläggande sjövett. Och att det är nolltolerans mot alkohol, det är ju jättebra.

Vikhall

Typ: Utomskärgårdskryssare

Konstruktör: CG Pettersson

Längd: 11 meter

Bredd: 2,95 meter

Motor: Yama, 51 hästkrafter

Kuriosa: Har 800 kilo bly i kölen för ökad stabilitet

ANNONS