Många anställda som testat fyradagarsvecka upplever att balansen mellan arbetsliv och privatliv förbättrats.
Många anställda som testat fyradagarsvecka upplever att balansen mellan arbetsliv och privatliv förbättrats. Bild: Frank Augstein

Island testade fyradagarsvecka – produktiviteten förbättrades

Mindre stress, bättre hälsa och ökad produktivitet. Det är några av resultaten från världens största test av en kortare arbetsvecka på Island, rapporterar BBC. Nu har majoriteten av landets arbetskraft rätt till kortare arbetsvecka – för samma lön som innan.

ANNONS
|

Omkring 2500 anställda av Reykjaviks kommun och delar av landets regering gick från 40-timmarsveckor till 35- eller 36-timmarsveckor mellan 2015 och 2019 – utan lönesänkningar.

Kontor, förskolor, socialtjänsten och flera sjukhus deltog i den omfattande undersökningen.

En analys av resultatet visar nu att produktionen ökade på många arbetsplatser, och att den förblev oförändrad på andra.

Omförhandlade arbetsvillkor

Anställda berättar att de kände sig mindre stressade under den aktuella perioden och att balansen mellan arbetsliv och privatliv förbättrades. Andra vittnar om en bättre fysisk- och psykisk hälsa.

Den positiva analysen av undersökningen resulterade i att flera av landets fackföreningar omförhandlade anställdas arbetsvillkor. Nu har 86 procent av den isländska arbetskraften antingen börjat arbeta färre timmar för samma lön, eller kommer inom en snar framtid få rätten till det.

ANNONS

Ett antal liknande tester pågår just nu i bland annat Spanien och Nya Zeeland.

ANNONS