It-attack mot Coop – butiker uppmanas hålla stängt

Coop uppmanar samtliga butiker att hålla stängt under lördagen. Detta efter en it-attack mot en leverantör som fick livsmedelskedjans kassasystem att haverera under fredagen. Även vissa av Apoteket Hjärtats butiker är drabbade.

ANNONS

Haveriet uppstod vid 19-tiden på fredagskvällen och omfattar både självbetalningskassor och bemannade kassor.

Enligt Helena Esscher, pressansvarig på Coop, inkom de första rapporterna om problem runt 18.30 på fredagen.

– I går kväll upptäckte vi en stor störning i våra system och vi har nu förstått att det handlar om en it-attack mot en av våra leverantörer.

Enligt Esscher har inget tvång om att stänga landets butiker utfärdats, då butikerna drivs av konsumentföreningar. I stället har en generell uppmaning utfärdats. Än saknas prognos över när butikerna kan öppna igen.

– Så som det är nu kommer butikerna hållas stängda, vilket vi djupt beklagar. Vi förstår att det kan drabba folk, men vi hoppas att de kan ha tålamod med detta.

ANNONS

– Vi jobbar naturligtvis på alla sätt vi kan för att lösa det här, säger Helena Esscher.

Finns det risk att attacken lett till att kundinformation läckt ut?

– Vi jobbar på med allt, men det finns ingen information om kunduppgifter i nuläget.

Kan ni bekräfta att det är leverantören Visma som utsatts för attacken?

– Jag kan varken bekräfta eller dementera det.

Omständigheterna kring it-attacken är ännu oklara. Coop har drygt 800 butiker i Sverige. Coop-butiken på Torp i Uddevalla beklagar haveriet:

”Tyvärr har vi inte kunnat öppna vår butik som vanligt idag lördag. Vår förhoppning är såklart att problemet blir löst under dagen och att vi ska kunna öppna senare under dagen eller kvällen. Vi återkommer med mer information”, skriver de på sin Facebooksida.

Ica har inte upplevt några liknande problem i sina butiker.

– Däremot har vi rapporter om att vissa Apoteket Hjärtat har, säger Edvard Lind på Icas presstjänst.

Apoteket Hjärtat är en del av Ica-Gruppen.

Enligt Edvard Lind är det troligt att de drabbade apoteken precis som Coop använder sig av Vismas kassasystem.

– Vi håller på och kartlägger nu, vilka butik och samband som finns, säger han.

Vismas presstalesperson Alice Helleday säger att bolaget sålde det berörda kassasystemet, Visma Retail, till ett bolag vid namn Extenda Retail för några år sedan.

ANNONS

Så ni har inget med det här kassasystemet att göra?

– Nej, det är de som hanterar det här. De kanske fortfarande kallar systemet Visma. Ni får höra med dem, säger Alice Helleday.

Presschefen på Axfood meddelar att varken Willys eller Hemköp har några liknande problem med deras respektive kassasystem i nuläget.

– Vi har varit i kontakt med IT och vi ser ingen sådan påverkan. Vi följer noga situationen och utvecklingen, säger Magnus Tärnblom, presschef på Axfood.

ANNONS