Full fart på affärerna vid Electronic Paradise i Lajpat Nagar, Delhi.
Full fart på affärerna vid Electronic Paradise i Lajpat Nagar, Delhi.

Köphysteri inför indisk moms-reform

Shoppingrusning rapporteras från många håll i Indien de senaste dagarna, inför införandet av en landsomfattande moms vid månadsskiftet.

ANNONS
|

I stort sett alla varor de 1,2 miljarder indierna handlar kommer att få nya – och i många fall högre – priser från och med lördagen. En svåröverskådlig flora av regionala och rikstäckande skatter ersätts av fyra federala omsättningsskattesatser: 5, 12, 18 och 28 procent.

Anuranjan Thakur, chef på Electronics Paradise i Lajpat Nagar, säger att man haft extraöppet hela veckan och att omsättningen femfaldigats. Rusningen har varit så stor att många kunder får gå hem tomhänta.

- Allt är slutsålt. Vi kom för sent, säger kontorsarbetaren Muzaffar Ahmed, som tagit ledigt för att med familjen försöka köpa tvättmaskin.

ANNONS

Politiskt är nyordningen känslig, i och med att maktbalansen rubbas mellan premiärminister Narendra Modis federala regering och delstaterna.

Oppositionen är också kritisk till att Modi kallat till en extra sittning för parlamentets båda kammare i Delhi kring midnatt mellan fredag och lördag, när de nya lagarna träder i kraft.

Sådana sittningar har tidigare bara hållits med anledning av självständigheten från Storbritannien 1947, och sedan på 25- och 50-årsjubiléerna av den dagen.

Att ta till ett sådant grepp med anledning av en så simpel sak som införandet av moms är en "förolämpning mot minnet av Indiens frihetskamp", förklarar Kongresspartiet enligt nyhetsbyrån AFP.

TT-AP
ANNONS