Amerikanska bolag tillåts flyga till Kina igen. Arkivbild.
Amerikanska bolag tillåts flyga till Kina igen. Arkivbild. Bild: Rick Bowmer/AP/TT

Kina öppnar för amerikanska flygbolag

Kina meddelar att utländska flygbolag som portats från landet under coronaviruspandemin kommer att tillåtas flyga igen. Med andra ord betyder det att Kina häver det temporära förbudet mot amerikanska flygbolag.

ANNONS

Beskedet från Kinas luftfartsmyndighet kommer efter att Washington beordrat att alla flygavgångar med kinesiska flybolag till och från USA ska ställas in från och med den 16 juni, som hämnd på Kinas inskränkningar.

Upprinnelsen till konflikten är Kinas beslut den 12 mars om att begränsa utländska flygbolags trafik, baserat på hur stor verksamhet de då hade i landet. De amerikanska flygbolagen hade vid den tidpunkten redan ställt in alla sina avgångar till Kina på grund av pandemin – vilket fick till följd att de blev lottlösa och togs bort från listan över tillåtna flygbolag i landet.

Kinas luftfartsmyndighet säger nu att utländska flygbolag som inte finns med på listan från den 12 mars kommer att tillåtas trafikera en internationell avgång till Kina per vecka.

ANNONS

Passagerarna kommer att testas för covid-19 vid ankomst. De flygsträckor där alla passagerare testar negativt för viruset under tre veckor i följd kommer att utökas med ytterligare en avgång i veckan. Och tvärtom kommer rutter där minst fem passagerare testar positivt för viruset att ställas in i minst en vecka, säger luftfartsmyndigheten.

ANNONS