Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Internet Explorer går i graven.
Internet Explorer går i graven.

Klenod från den tidiga Internet-eran går i graven

Den klassiska webbläsaren Internet Explorer kommer från och med 15 juni nästa år inte längre fungera på de flesta datorer, uppger Microsoft i ett blogginlägg.

I en tid innan Google blivit ett verb och modemuppkoppling till internet krävdes var Microsofts Internet Explorer världens ledande webbläsare. Loggan, som består av ett blått ”E” och en sned cirkel, blev för många en synonym till fenomenet ”att surfa på nätet”. Den klassiska webbläsaren lanserades redan 1995.

LÄS MER: Ford återkallar 700 000 bilar

När det sena 90-talet blev tidigt 00-tal började dock allt fler användare byta till snabbare, säkrare och mindre buggiga webbläsare som Mozilla Firefox, Google Chrome och Safari. 2015 fick till slut Microsoft nog, och började att fasa ut Explorer mot den mer moderna webbläsaren Microsoft Edge.

LÄS MER: Personuppgifter kan ha läckt från Vårdguiden

Går i graven nästa sommar

Under onsdagen kom beskedet från företaget att den 15 juni 2022 kommer att bli den sista dagen för Internet Explorer-användare att nyttja webbläsaren. Programmet kommer vid den tidpunkten inte längre ha ett tillräckligt uppdaterad mjukvarustöd, och blir således omöjligt att köra på de allra flesta datorer, skriver Microsoft i ett blogginlägg.

Redan den 17 augusti i år kommer mjukvaruprogramtjänster som Microsoft 365 och andra appar inte längre stödja Internet Explorer.

Enligt Stat Counter är det endast 0,71 procent av världens internetanvändare som fortfarande använder Internet Explorer, och nyheten kommer således för de flesta endast draperas in i ett nostalgiskimmer över en tid då mänskligheten tog sina första stapplande steg ut i en mer digital tillvaro.