Louise Brown, korruptionsspecialist och ordförande i Transparency International i Sverige. Arkivbild.
Louise Brown, korruptionsspecialist och ordförande i Transparency International i Sverige. Arkivbild.

Korruptionsexpert: Banksektorn är misslyckad

En ny stor bankläcka pekar bland annat på en omfattande penningtvätt i Nordea. Men avslöjandet är bara ett i raden av liknande fall.

ANNONS
|

Den senaste läckan kommer bara veckor efter avslöjandet om att mångmiljardbelopp misstänks ha tvättats genom Swedbank, med band till den stora Danske Bank-härvan.

- De här upprepade avslöjandena tror jag tär enormt på folks förtroende. Det skedde ju några år tillbaka men vi vet ju inte vad som pågår just nu, säger Jakob König expert på finansiella tjänster på intresseorganisationen Sveriges konsumenter, till TT.

Hur bankens kunder bör agera vid sådana här avslöjanden är upp till var och en, säger König. Men är man missnöjd kan man ta kontakt med sin bank och uttrycka det, och därefter överväga att byta till en annan bank.

ANNONS

- Alla de stora bankerna är kopplade till penningtvätt och skatteflykt de senaste åren så det börjar bli svårt att undvika. Man får leta bland mindre banker helt enkelt.

7 miljarder kronor

Den aktuella läckan består av uppgifter om tusentals miljarder kronor som slussats mellan konton i en rad banker 2005–2017. Uppgifterna har läckt till den ansedda internationella grävredaktionen OCCRP och den litauiska nyhetssajten 15 Min.

Avslöjandet visar bland annat att runt 7 miljarder kronor slussats genom Nordeakonton i flera länder, särskilt Danmark, Estland och Finland, enligt finländska public service-kanalen Yle och danska tidningen Berlingske , som finns bland de 20-tal internationella medier som tagit del av bankläckan.

- Tyvärr tyder det här på att hela banksektorn verkar ha misslyckats, eftersom det handlar om så stora aktörer som inte klarar av att följa krav enligt regelverk, säger Louise Brown, korruptionsexpert och ordförande i organisationen Transparency International Sverige.

ANNONS

"Cyniska toppchefer"

Det är bankernas ansvar att tillsätta kompetens och resurser för att möta gällande regelkrav.

Julie Galbo, riskansvarig i Nordeas ledning, medger för Berlingske att det på den internationella avdelningen "försiggick saker som inte borde ha försiggått", men att banken skaffat sig bättre rutiner.

- Jag tror många frågar sig hur cyniska toppcheferna inom de olika bankerna är. De borde känt till det här, de vet att det är deras ansvar men det löper bara på, säger Brown och fortsätter:

- Det här är inte en liten lokalbank i Skåne utan en av Europas tio största banker.

Hellre ja än nej

Anledningen till att bankerna inte agerar tror Brown är att konsekvenserna efter avslöjanden om penningtvätt blir så ringa.

- I och med Nordea nu hoppas jag att vi ser ett ordentligt regimskifte och en faktisk förändring. Men det behövs en gemensam ansträngning från flera aktörer så som Finansinspektionen och Svenska Bankföreningen.

ANNONS

Utöver skärpt tillsyn och strängare påföljder krävs det en förändrad affärskultur hos bankerna för att komma till rätta med problemet, enligt Jakob König.

- Det har inte varit glasklart från bankens sida att detta är affärer vi inte ska delta i. Det har gjort att den som sitter med beslutet om man ska släppa igenom en transaktion har haft en tendens att lockats till att säga ja snarare än nej eftersom banken då tjänar pengar, säger han.

TT
ANNONS