MQ och Joy hårdbantar. Cirka 25 personer varslas.
MQ och Joy hårdbantar. Cirka 25 personer varslas. Bild: Bertil Ericson/TT

Krisande MQ ska spara 50 miljoner

Kedjan Joy drabbas hårt när MQ hårdbantar. 13 Joy-butiker dras in och runt 25 personer varslas. Butiken på Torp berörs dock inte.

ANNONS

Klädföretaget MQ:s lönsamhet har minskat kraftigt senaste året och nu lanseras ett kännbart besparingsprogram för att få koncernen lönsam igen. Totalt ska 50 miljoner kronor sparas kommande bokföringsår.

Förutom att stänga 13 Joy-butiker kommer huvudkontoret i Mölndal att flyttas till MQ i Göteborg.

Klädföretaget MQ:s lönsamhet har minskat kraftigt senaste året och nu lanseras ett kännbart besparingsprogram för att få koncernen lönsam igen.

– Det är ett omfattande men nödvändigt åtgärdsprogram, säger MQ:s finansdirektör Ola Wahlström.

Bohusläningen har varit i kontakt med MQ:s butik på Torp. Där uppger man att butiken inte berörs av sparpaketet som lagts nu. I övrigt hänvisar man till företagets huvudkontor för ytterligare kommentarer.

ANNONS

13 butiker

Stängning av olönsamma Joy-butiker har redan inletts.

Totalt ska 13 butiker stängas runt om i landet - vilket innebär fjärdedel av Joys butiksnät. Vilka butiker som ska stängas är oklart.

Cirka 25 personer varslas.

– Jag kan inte uppge exakt antal i dagsläget, inte heller vilka positioner eller var de tas. Fackliga förhandlingar inleds direkt, så jag vill inte ge några kommentarer i det här läget, förklarar Ola Wahlström på måndagen.

MQ har haft det tufft en längre tid och lanserar alltså ett omfattande strukturellt åtgärdsprogram för att öka lönsamheten.

Hela 50 miljoner kronor ska sparas kommande bokföringsår.

Över hela koncernen

- Sparpaketet är koncernövergripande för att stärka bolagets långsiktiga resultat och kostnadseffektivitet, säger Ola Wahlström.

Varslen sker både på på Joy och MQ men tonvikten ligger alltså på Joy.

Huvudkontoret i Mölndal stängs och verksamheten flyttas in i MQ:s befintliga lokaler i Göteborg, säger han.

Genom det omfattande åtgärdsprogrammet hoppas ledningen att organisationen ska bli mer effektiv och att kostnaderna ska bli lägre för att stärka bolaget inför framtiden.

Plattform för e-handel

Förutom det digra sparpaketet har koncernen under hösten vidtagit olika åtgärder för att få fart på försäljningen och för att öka konkurrenskraften

- Det är olika initiativ med fokus på sortimentserbjudande och ökad kundupplevelse bland annat med utveckling av ny e-handelsplattform. Tillsammans med det åtgärdsprogram vi nu sätter in hoppas vi på en vändning som ska stärka bolagets långsiktiga resultat och kostnadseffektivitet,, säger Ola Wahlström.

ANNONS
ANNONS