Advokaten och tidigare S-ministern Thomas Bodström ifrågasätts av allt fler. Arkivbild.
Advokaten och tidigare S-ministern Thomas Bodström ifrågasätts av allt fler. Arkivbild.

Kritiken växer: Nu vill KD stoppa Bodström

Kritiken fortsätter att växa mot regeringens beslut att utse Thomas Bodström till ny landshövding för Stockholms län. Vänsterpartiet, Liberalerna och nu även Kristdemokraterna höjer sina röster för att stoppa utnämningen.

ANNONS
|

Det var olämpligt av regeringen att utse Thomas Bodström till landshövding samtidigt det pågår en utredning mot ett bolag där han suttit i styrelsen, anser Kristdemokraterna och ingår därmed tillsammans med Västerpartiet och Liberalerna i den växande kören av missnöje.

- Det var en olämplig utnämning i det läget och därför borde man stoppa utnämningen och avvakta utredningen, säger KD:s gruppledare Andreas Carlson till TT.

Thomas Bodström själv har inga tankar på att tacka nej till utnämningen säger han i en intervju med Sveriges Radios Studio Ett.

ANNONS

- Det är väldigt konstigt att dra slutsatsen innan utredning är klar att det ska finnas en slags karantän och inte kunna ta statliga jobb. Jag ser framemot att sitta här och diskutera när sanningen kommer fram.

Bodström satt tidigare som styrelseledamot i det skandalomsusade pensionsbolaget Allra. När han frågas ut om sin kännedom kring händelserna hänvisar han till sekretess.

- Jag är fullt medveten om vad en styrelseledamot har för ansvar. Jag har gjort precis det som förväntas mig av. Jag känner mig väldigt trygg i det här, säger han.

Regeringens ansvar

Även om det inte finns någon brottsmisstanke mot Thomas Bodström är det oansvarigt av regeringen att inte dra tillbaka utnämningen anser Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

- Det handlar om oerhört grov brottslighet. Jag tycker regeringen ska dra tillbaka utnämningen helt. Som respekt för pensionärerna som det stulits oerhörda summor från. Regeringen om någon måste ta det här på stort allvar. Det handlar om tilltron till regeringen, säger han till Studio Ett.

ANNONS

Men finansminister Magdalena Andersson (S) har inga planer på att dra tillbaka utnämningen.

- Vi delar inte hans (V-ledaren Jonas Sjöstedt) uppfattning. Regeringen är övertygad om att Thomas Bodström kommer att göra ett bra jobb som landshövding, säger hon till TT.

"Mycket kritisk"

Även Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesman, anser att utnämningen tyder på dåligt omdöme från regeringen.

- Jag är mycket kritisk. Å ena sidan kräver staten via Pensionsmyndigheten en kvarts miljard i skadestånd från Allra, å den andra utser man en av styrelseledamöterna i bolagets styrelse till landshövding. Blotta misstanken om att han fått posten för att han har rätt partibok borde få regeringen att tänka om, säger han till Dagens Nyheter

Tidigare har bland annat anställda vid Pensionsmyndigheten upprörts av beslutet att utse Bodström till landshövding och skrivit brev till regeringen.

ANNONS
TT
ANNONS