Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

USA-börserna gick tillbaka ordentligt på tisdagen. Arkivbild.

Kursras på Wall Street – oro för recession

USA-börserna backade kraftigt på tisdagen sedan oron ökat för ränteutvecklingen på obligationsmarknaden, samtidigt som det är osäkert vad det till synes mildrade tonläget mellan USA och Kina egentligen är värt.

Vad gäller räntan så närmar sig den tvååriga statsobligationsräntan den tioåriga, något som kan leda till en så kallad inverterad räntekurva om tvååringens räntenivå passerar tioåringens. Det scenariot har föregått de tre senaste amerikanska recessionerna.

Finanssektorn drabbades hårt av räntefrossan och storbankerna föll på bred front. Bank of America tappade 5,6 procent, Morgan Stanley sjönk 5,0 procent och Citigroup backade 4,8 procent.

Apple har utvecklats till att bli en berg- och dalbaneaktie och gårdagens frejdiga uppgång gick snabbt över i en ännu större nedgång. Nu var det leverantören Cirrus Logic som skrev ned sin prognos, något som investerarna tolkade som att försäljningen av Iphone bromsar in. Apples aktie sjönk 4,4 procent.

Andra förlorare var flygplanstillverkaren Boeing som gick ned 4,6 procent och maskinjätten Caterpillar vars aktie tappade 6,6 procent.

Dow Jones industriindex gick ned 3,0 procent, Nasdaqs kompositindex sjönk 3,8 procent och S&P500 backade 3,2 procent.