Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Statsminister Stefan Löfven ska tillsammans med Mauritius president Ameenah Gurib-Fakim leda en FN-kommission som ska tänka till om framtidens arbetsmarknad. Arkivbild.

Löfven ska tänka till om arbete för FN

Statsminister Stefan Löfven och Mauritius premiärminister Ameenah Gurib-Fakim får två år på sig att lägga fram sin vision om framtidens arbetsmarknad. Då ska den nya FN-kommission de leder vara klar med en rapport.

Syftet är att analysera hur genomgripande, långsiktiga förändringar, som exempelvis digitalisering, klimatförändringar och demografi, påverkar arbetsmarknaden och hur globaliseringen ska vara till nytta för alla. Rapporten ska innehålla rekommendationer till det internationella arbetslivsorganet ILO.

Vid lanseringen hos ILO i Genève lyfte Gurib-Fakim fram klimatförändringarnas och migrationens inverkan på många länders utveckling, också på arbetsmarknaden. Mauritius arbetar hårt för att få hejd på att unga flyttar ut i jakt på jobb, sade hon och framhöll att människohandel och barnarbete måste förpassas till historien.

Stefan Löfven listade tre aspekter som han anser rapporten som ska levereras till ILO:s hundraårsjubileum 2019 måste ta upp:

- Det handlar om att gynna innovation, att satsa på utbildning, bättre dialog mellan löntagare och arbetsgivare och mer välfärd, som mer barnomsorg för att kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden ska bli bättre, sade Löfven.

Förutom Löfven och vice ordförande Gurib-Fakim består kommissionen av ett 20-tal experter från olika delar av världen. De företräder fack, arbetsgivarorganisationer och företag men har också hämtats ur forskning och regeringar.