Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Larmet: Falska vaccinpass handlas med kryptovaluta

Människor runt om i Europa betalar stora pengar för falska vaccinpass, rapporterar SVT. Specialpolis arbetar just nu dygnet för att stoppa den illegala handeln, som bland annat sker med kryptovaluta.

Italien tillhör de länder där den illegala länder bedöms vara som störst. I fredags skedde ett större tillslag i Milano, flera personer greps och landets finanspolis beslagtogs ett stort antal falska coronapass som sålts via appen Telegram. Säljarna hade krävt betalt i krypovaluta.

Nyligen grep italiensk polis en 17-årig kille som sålt falska pass på nätet, och på en månad tjänat drygt 200 000 kronor.

Polis misstänker även att läkare är inblandade, genom att skriva ut falska vaccinpass.

– De som vill köpa covidpassen är personer som inte har minsta avsikt att vaccinera sig men ändå vill ha tillgång till gym och restauranger och andra offentliga platser, liksom arbetsplatser, utan att covidtesta sig, säger Lucia Muscari, chef för Polizia Postale i Genua, till SVT.

De falska passen har blivit än mer attraktiva den senaste tiden. Detta då landet ska införa skärpta regler för passen, vilket innebär att det inte längre är möjligt att testa sig i stället för att vaccinera sig.

77 procent av landets befolkning är fullvaccinerad. Men sju miljoner italienare är fortfarande ovaccinerade.

– Därför är vårt arbete så viktigt, i kampen mot att stoppa smittan måste vi stoppa de falska covidpassen, säger Lucia Muscari till SVT.