Ledigt på Östra Torp när Olav Thon ökar ytan

Samtidigt som OIav Thon Gruppen storsatsar på Västra Torp, med 20 000 kvadratmeter ny lokalyta och p-garage, gapar flera butikslokaler tomma på Östra Torp. Det området byggdes av Ikea Centres som 2017 sålde handelsplatsen vidare. Östra Torp hamnade till slut hos en internationell investeringsfond, som i dag äger området.

ANNONS
|

Handelsplatsen öppnades 2013. Först hade Uddevalla kommun iordningställt 33 hektar mark för anläggandet av Östra Torp. Det kostade skattebetalarna i Uddevalla 141 miljoner kronor.

Ikea köpte senare loss omkring 18 hektar. Efter stora affärer ägs nu den marken här av en investeringsfond som heter "Savills Investment Management Nordic Found III Retail" som tog över 22 000 kvadratmeter fördelat på nio butiker på Östra Torp från Ikea Centres.

Ikea Centres sålde samtidigt 11000 kvadratmeter med 10 butiker i Haparanda, 27 000 kvadrat fördelat på 16 butiker i Borlänge och 8000 kvadrat med fem butiker i Uppsala till samma fond.

– Vi renodlade våra verksamheter och har i dag inget med de fastigheterna att göra, förklarar informatören Felix Östman vid Ikea Sveriges huvudkontor i Helsingborg.

ANNONS

Bohusläningen berättade redan 2016 om hur Ikea hade planer på att skapa vad man kallar "familjevänliga mötesplatser", där hela utbudet ska ligga under ett och samma tak. Många köpcenter som Ikea drivit har varit sådana, att kunderna får vandra ut och in mellan de olika butikerna.

Östra Torp är ett sådant område som en gång byggdes av Ikeaägda Ikano.

Bekymmer i öst?

På Östra Torp stänger i dagarna färgbutiken Flügger och hänvisar kunder till butiker i egna kedjan som finns i grannstäder till Uddevalla.

– Att vi lägger ner har en enkel förklaring. Vi säljer helt enkelt för dåligt här för att kunna driva vidare. Då blir så klart dålig ekonomi förklaringen till att vi tvingas stänga, säger butikschefen i den här butiken Håkan Rhinebo.

– De långa öppettiderna här har kostat stora pengar och det har drabbat oss.

Alldeles intill har sängvaruhuset Sova stängt, efter konkurs. Lokalen gapar tom. En enkel information i form av en lapp på dörren talar om att man inte längre finns.

På samma sida några meter bort har leksaksvaruhuset Lekia också stängt sin verksamhet. Det är flera månader sedan man lämnade lokalerna. Men de har nu stått tomma under en längre tid.

ANNONS

Men för själva Ikea-varuhuset verkar allt vara frid och fröjd. I november i fjol gick man ut med planer på att investera hela 5,8 miljarder euro i fastigheter under tre år.

Ikeas fastighetsbolag Ingka Centres ägde då fastigheter värda runt 9,5 miljarder euro, uppgav tidningen Fastighetsvärlden.

Här på Torp pågår därmed giganternas kamp. Olav Thon är heller inte utfattig.

ANNONS