Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
E-handel och barnens förändrade lekvanor knäckte leksaksjätten. Bild: Staffan Löwstedt / Svd / TT
E-handel och barnens förändrade lekvanor knäckte leksaksjätten. Bild: Staffan Löwstedt / Svd / TT

Leksakskedjor i konkurs - redan stängt på Torp

Styrelsen för Top-Toy som driver kedjorna BR och Toys"R"Us begärde själv bolagen i konkurs på fredagen. Julförsäljningen blev för svag för att rädda bolagen.

Top-Toy som driver leksakskedjorna BR och Toys"R"Us, har brottats med stora ekonomiska problem över en längre tid.

I slutet på november ansökte Top-Toy om rekonstruktion för att rädda verksamheten, och fick strax före jul en rekonstruktionsplan för ett nytt Top-Toy godkänd.

I planen ingick att eventuellt sälja delar av verksamheten för att få loss kapital, men den planen gick om intet. Och nu står konkursen inför dörren.

– Vi hade kommit långt. Vi hade fått vår plan godkänd och hade arbetat dygnet runt för att ta fram ramarna för en rekonstruktion av Top-Toy, men i dag är vi tvungna att erkänna att vi på grund av en sviktande julförsäljning inte längre kan fortsätta rekonstruktionen, säger vd:n Per Sigvardsson i en kommentar.

Konkursförvaltare tar över

Konkursbegäran innebär att förvaltningen av Top-Toy nu övertas av en konkursförvaltare som ska realisera mesta möjliga värde ur verksamheten.

– Vi inleder nu en dialog med fordringsägarna om hur boet ska hanteras. Vi kan dock meddela att vissa butiker kommer att hållas öppna, så att kunder kan byta varor mot andra varor hela december ut, säger Sören Aamann Jensen från Kromann Reumert som utsetts till konkursförvaltare.

LÄS MER: Efter raserierna – leksakskedjor backar

Lägger locket på

När Bohusläningen söker BR Leksaker på Torp efter beskedet om konkursen är det locket på.

– Jag kan inte säga någonting till dig om det här, säger en anställd.

Inte heller butikschefen vill kommentera beskedet. När Bohusläningen når henne hänvisar hon till huvudkontoret i Danmark.

Men redan under fredagen, samma dag som konkursbeskedet kom, stängde butiken på Torp igen för gott. Den höll öppet som vanligt till klockan 20, men bommades igen vid stängningsdags.

I ett inlägg på sin Facebooksida skriver BR Torp Köpcentrum i Uddevalla:

"Kära underbara kunder. Idag den 28 december har vi med stor sorg varit tvungna att stänga våran butik med omedelbar verkan pga konkursen av Top-Toy som driver både BR och Toys R Us. Tack för alla underbara år. Med varma hälsningar personalen".

Man berättar också att personalen på Torp inte fick reda på att butiken skulle slå igen senare samma dag förrän vid 15-16-tiden på fredagseftermiddagen.

Tidigare i veckan träffade Bohusläningen butikschef Jonna Johansson i samband med mellandagsrean. Butiken hade då sänkt priserna på allt i butiken, kanske var det sista rycket för att undvika konkurrensen.

– Nu har vi 25 procent på allt i butiken, det är första gången vi har det så jag hoppas att det kommer gå bra, sa Jonna Johansson, butikschef på BR Leksaker på Torp köpcentrum.

Under intervjun kunde man då också skymta att december inte varit som förväntat för butiken.

– Det har inte varit en så stark december som det brukar vara, så nu hoppas vi på rean, sa Jonna Johansson då.

Ökad konkurrens

Bakgrunden till konkursen är en ökad konkurrens från e-handeln, fler konkurrenter och barnens förändrade lekvanor.

Rörelseresultatet i den senaste årsrapporten är på minus 149 miljoner danska kronor (drygt 200 miljoner svenska kronor) och nettoförlusten anges till cirka 2 miljarder (knappt 2,8 miljarder).