Liseberg kommer öppna 1 maj – trots väntad förlustaffär.
Liseberg kommer öppna 1 maj – trots väntad förlustaffär. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Liseberg öppnar – trots nya regler

Liseberg kommer att öppna den 1 maj – trots Folkhälsomyndighetens krav på 20 kvadratmeter per besökare. Målet är att samtliga attraktioner då ska vara igång.
– Tanken är att öppna en hel park. Det kan absolut bli aktuellt att anpassa vissa delar. Men grundtanken är att allt ska vara öppet, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

ANNONS
|

För första gången sedan julen 2019 kommer Liseberg återigen slå upp portarna, något som P4 Göteborg också berättat om. Från och med 1 maj i år kommer människor – om än i begränsad skala – kunna besöka nöjesparken, förutsatt att Folkhälsomyndigheten genomför de regelförändringar de föreslagit i remissvar.

Trots det är det ett dämpat jubel från Korsvägen.

– Jag är glad för att man äntligen tar ställning i den här frågan. Men samtidigt sker det efter nästan ett års försök till dialog med Folkhälsomyndigheten. Det är också en enorm frustration. Men jag ser verkligen jättemycket fram emot att öppna, säger vd Andreas Andersen.

ANNONS

LÄS MER:FHM: Så kan museer och nöjesparker öppna

LÄS MER:Så mycket tjänar bolagstopparna i kommunen

Öppnar trots dålig ekonomi

Smolket i glädjebägaren för vd Andersen handlar främst om Folkhälsomyndighetens föreskrifter om maxantalet gäster som kommer vara tillåtna. Vid en öppning kommer varje gäst behöva minst 20 kvadratmeter per person – dubbelt så mycket som gäster i butiker och gym – vilket kommer innebära en förlustaffär för Liseberg.

De nya reglerna är heller inte beslutade, men i remissvaret anges den 11 april som ett datum då de kan börja gälla.

– Det vi har sagt är att om de träder i kraft den 11 april, så kommer vi att öppna 1 maj, säger Andersen.

Var det ett självklart beslut att öppna?

– Nej, det är det inte. Det är en bra fråga. Det hänger ihop med att det blir väldigt svårt att få ihop det ekonomiskt. Men dels har vi inte haft intäkter på snart 15 månader, och dels är vi en organisation som har stått still väldigt länge nu.

Du menar att det finns ett självändamål i att komma igång, även om det inte är lönsamt?

– Precis. En verksamhet som bara står still, det blir svårare och svårare att starta upp den för varje dag som går.

Vill se lättade regler

Liseberg har nu tillsammans med Gröna Lund i Stockholm, via Svenska Nöjesparksföreningen, skickat sina invändningar i ett remissvar till Folkhälsomyndigheten, med en önskan om att myndigheten skruvar ner kravet på 20 kvadratmeter per person. Enligt Andreas Andersen är rekommendationen från branschorganisationen IAAPA betydligt lägre, och att standarden för de europeiska nöjesparker som var öppna i fjol var mellan fyra och tio kvadratmeter per gäst.

ANNONS

När Liseberg öppnar kommer hela parken att vara öppen. Även om det är tänkbart att vissa verksamheter kan behöva anpassas, så innebär varje stängd kvadratmeter också att färre besökare kan tas emot i parken, enligt logiken i de nya reglerna.

LÄS MER:Kravet inifrån: Förändra äldrevården efter corona

Hoppet: fler vaccinerade

Andreas Andersen berättar att han är glad över att kanske få öppna upp, men samtidigt har pandemin varit en ”ökenvandring” och en enorm frustration har byggts upp i organisationen. Samtidigt innebär vaccineringen också ett hopp om en verklig återgång till en mer normal verksamhet, lite längre fram.

– Absolut är det så! Tittar man på de länder som kommit lite längre i vaccineringen än vad vi har, så har det också blivit mycket lättare för besöksnäringen. Vi hoppas att vi under 2021 kanske inte kan återgå till det helt normala, men i alla fall ta stora steg, säger han.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS