Andreas Andersen siktar fortfarande på att Liseberg ska kunna öppna i början av maj.
Andreas Andersen siktar fortfarande på att Liseberg ska kunna öppna i början av maj. Bild: Jonas Lindstedt

Liseberg om beskedet: ”En never ending story”

Under tisdagsmorgonen meddelade Folkhälsomyndigheten att de vill skjuta på de planerade lättnaderna för bland annat nöjesparker. Från den 11 april till den 3 maj. För Lisebergs del gör det i nuläget inte någon större skillnad.
– Detta är en never ending story, säger vd Andreas Andersen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den tidigare planen var att lättnaderna skulle träda i kraft den 11 april. De hade inneburit att publiktak hade införts för olika typer av evenemang – och att Gröna Lund och Liseberg hade sluppit regeln om maximalt åtta besökare, för att i stället omfattas av regler som liknar dem för butiker och handel.

På tisdagsmorgonen meddelade myndigheten att de vill att regeringen skjuter på lättnaderna, nytt föreslaget datum är den 3 maj.

Fortfarande ungefär samma plan

Liseberg har tidigare sagt att de arbetar mot att öppna parken igen den 1 maj. Det går inte att genomföra med de framflyttade lättnaderna, men någon större skillnad blir det inte för parkens arbete.

ANNONS

– Vi har ju inte kommunicerat något datum för att öppna, utan en hypotes. För vår del gör detta ingen jätteskillnad. Det vi jobbar mot nu är kanske inte 3 maj, men några dagar senare. Vi har en startsträcka som är fem-sex veckor för att få igång parken. Så hypotesen vi jobbar efter är fortfarande ungefär densamma, säger Andreas Andersen.

Tivoli slår upp portarna – för negativa

Trots det framskjutna datumet ser han relativt positivt på möjligheterna att snart kunna välkomna gäster tillbaka till Liseberg. Bland annat har parken fått ta del av en ”tillsynsvägledning” – där regler och restriktioner har preciserats.

– Det som är utmanande när man ska öppna en park som Liseberg, det är att flera olika regelverk möts. Ett för nöjesparker, ett för handelsplatser, ett för allmänna tillställningar. Vi är allt det där, och då är det väldigt bra att FHM har blivit tydliga i vad som gäller, säger han.

Så när kommer ni att öppna?

– Det är viktigt att komma ihåg att också 3 maj kräver ett förbättrat smittoläge. Vi på Liseberg jobbar utifrån en hypotes, men det gör ju Folkhälsomyndigheten också. Vi kan tyvärr fortfarande inte kommunicera ut ett definitivt datum för när vi öppnar.

Samtidigt meddelar danska Tivoli att parken nu kan slå upp dörrarna, efter fyra månaders nedstängning. Lördagen den 27 mars blir första öppna dagen, och parken kommer att ta emot gäster mellan klockan 11.00-20.00. Parken kommer bara att ta emot besökare som testat negativt för covid-19.

ANNONS

I ett pressmeddelande skriver Tivoli att de förväntar sig ”många svenskar” under påsken.

ANNONS