Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

LO:s ekonomer, som huserar i LO-borgen i Stockholm, ser positivt på svensk ekonomi men pekar på behovet av utbildningssatsningar. Arkivbild.

LO efterlyser mer utbildning

Lägre minimilöner är många ekonomiska forskares huvudsakliga lösning på integrationsproblemet. Kommer inte på fråga, svarar LO som vill utbilda bort kompetensbristen på svensk arbetsmarknad.

- Det finns en övertro på utbildning som verktyg för att lösa integrationen, säger Johan Eklund.

Han är vd för Entreprenörskapsforum, professor vid Blekinge tekniska högskola och en av rapportförfattarna till en ny studie om bättre integration av de nya svenskarna.

Den svenska modellen klarar inte av den enorma flyktingströmmen. Att enbart satsa på utbildning räcker inte, lönerna måste sänkas och det bästa vore om fack och arbetsgivare kunde enas om detta, anser de fyra forskare, däribland professor Lars Calmfors, som författat rapporten.

Även entreprenörskapet är en underskattad metod att få in fler i jobb, menar de.

LO säger nej

Men sänkta löner är ett rött skynke för LO, som dock håller med om att det behövs stora insatser för att klara fjolårets flyktinganstormning. Det finns gott om arbetskraft, men med fel kompetens, och det är i huvudsak utbildning som kan möta behoven på svensk arbetsmarknad, tycker LO.

Många forskare och arbetsgivare har länge av olika skäl fört fram önskemålet om ökade löneskillnader som lösningen på många problem.

- Nu tycker de att de har fått ytterligare vatten på sin kvarn, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson till TT i samband med att facket lade fram sin ekonomiska prognos.

Få låglönejobb

LO pekar på att behovet av arbetskraft är som allra störst inom byggsektorn och i offentlig sektor, hälso- och sjukvård och i skolan.

- Det är knappast några låglönejobb, säger Ola Pettersson som undrar vad det är för någon slags arbetsmarknad som forskarna tänker sig ska växa fram.

Den typen av arbetsmarknad med låga löner finns inte i någon större utsträckning, den är inte efterfrågad av arbetsgivarna, mer än till mindre del, anser Pettersson som då hellre vill se subventionerade anställningar.

- Men om man öppnar för lägre löner så växer nya verksamheter fram, säger Johan Eklund.

Fast ytterligare ökade klyftor i form av ökade löneskillnader skapar ett samhälle som LO inte vill se.

- Jag har väldigt svårt att förstå den här analysen som Calmfors och de här forskarna gör, både ur ett ekonomiskt perspektiv, men kanske framför allt ur bredare samhällsperspektiv, säger Pettersson.