Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förra årets torka har slagit hårt mot det svenska jordbruket. Två tredjedelar av de svenska bönderna beskriver lönsamheten som ganska eller mycket dålig. Arkivbild.

Många bönder hårt ekonomiskt pressade

Två tredjedelar av de svenska bönderna beskriver lönsamheten som ganska eller mycket dålig. Förra årets extrema torka har slagit hårt mot samtliga fyra jordbruksgrenar, visar Lantbruksbarometern.

För ett halvår sedan duggade larmrapporterna tätt från det svenska jordbruket. Skördarna i många delar av Sverige blev bara bråkdelen av det normala och det talades inte sällan om nödslakt.

I Lantbruksbarometern från LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna syns de ekonomiska effekterna av torkan. I motsvarande undersökning för ett år sedan svarade 52 procent av de tillfrågade lantbrukarna att lönsamheten var god eller mycket god. Nu är den siffran nere på 34 procent. De som svarar att lönsamheten är ganska eller mycket dålig har det senaste året ökat från 47 procent till 64 procent.

Bara bita ihop

Den försämrade lönsamheten har drabbat alla grenar inom jordbruket. Minst dåligt har det gått för mjölkbönderna och allra sämst för grisproducenterna. Enligt prognosen för våren 2020 är det dock de sistnämnda som kommer att öka lönsamheten mest.

- Vi visste att torkan skulle kosta lantbruket väldigt mycket pengar och nu ser vi att det kommer rullande. Jag tycker inte att det handlar om en kris för de flesta lantbrukarna har rätt bra koll på sina siffror, men det är alltid råvaruproducenterna som blir sittande med Svarte Petter när sådant här händer. Men det finns ingen att skälla på, det är bara att bita ihop, säger Ulf Möller, ansvarig för Skog och Lantbruk på Swedbank och Sparbankerna.

Mager pension

Lönsamheten slår också mot hur lantbrukarna ser på sin framtida pension. Sammantaget är det bara 3 av 10 som i dag tror att de kommer att klara sig bra på pensionen. Siffrorna ser ungefär lika ut för de som är inriktade på växtproduktion, mjölk- och nötproduktion. För ett år sedan trodde nära 50 procent av grisproducenterna att de skulle klara sig bra, i år är siffran under 30 procent.

- Lantbrukare generellt har ganska små behov av privata uttag. De bor ganska billigt och har sällan mångmiljonlån på fastigheterna. Vad som däremot är oroande är att många lantbrukare inte har koll på sin pension. Förr eller senare är det dags att göra en växling och släppa fram en yngre generation, säger Ulf Möller.