Mäklare lurade köpare och säljare – köpte bil för pengarna

En högprofilerad mäklare åtalas för grovt bedrägeri efter att ha lurat en köpare på 200 000 kronor, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Mäklaren är enligt Dagens Nyheter högprofilerad inom sin bransch, och har sedan en tid tillbaka fått sin licens indragen av Fastighetsmäklarinspektionen – något som även SVT tidigare har rapporterat.

Nu åtalas mäklaren för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Mäklaren har blivit anmäld efter att ha gett olika prisuppgifter till köpare och säljare. I en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen såldes en bostad för 8,6 miljoner – men mäklaren hade uppgivit till köparen att priset var 8,7 miljoner kronor. I en annan anmälan var tillvägagångssättet liknande – en bostad hade sålts för 8,2 miljoner, men enligt versionen som gavs till bostadsköparen var priset 8,3 miljoner kronor.

ANNONS

– Det handlar om en mäklare som drivit egen byrå under många år, som sålt väldigt mycket och åsidosatt vad som ålegat honom, säger kammaråklagare Matias Garcia de las Bayonas till DN.

Tagit handpenningen

Händelserna ska ha skett i Stockholm under 2021, och nu yrkar åklagaren på fängelsestraff för mäklaren. Mäklaren misstänks ha använt de pengar som köparen sätter in för handpenning och som senare ska gå till säljare, samt att inte ha bokfört dessa transaktioner.

– Detta konto ska vara skyddat från mäklarens övriga verksamhet, men han har använt dessa pengar kontinuerligt och legat på ett stort underskott på kontot, säger åklagaren.

Det andra brottet mäklaren misstänks för är ett bedrägeri rörande 200 000 kronor i en bostadsaffär med en villa i Stockholmsområdet år 2019.

– Han har sett till så att parterna inte träffas. När budgivningen nådde 6 miljoner kronor meddelande han säljaren – som accepterar detta som ett vinnande bud. Men sedan går han till köparen och säger att det finns ett högre bud och i efterhand registrerar han, vad jag menar är osanna bud.

Rättegång i höst

Därefter når mäklaren en överenskommelse med köparen på 6,2 miljoner kronor.

– Så snart handpenningen sätts över på mäklarens klientmedelskonto tillgodogör han sig dessa pengar och samma dag köper han en bil, en Range Rover, säger åklagaren.

ANNONS

Åklagaren menar också att mäklaren har vid flera tillfällen förfalskat säljarens signatur på flera dokument.

Rättegången mot mäklaren väntas att inledas i höst.

LÄS MER:SBB:s fastigheter kan locka utländska köpare

LÄS MER:Surt på börsen – SBB sjönk som en sten

LÄS MER:Unik glasvilla till salu – har inget pris

ANNONS