Genom att ladda upp en selfie i Mastercards app kommer konsumenter snart kunna betala genom att få sitt ansikte skannat i affären.
Genom att ladda upp en selfie i Mastercards app kommer konsumenter snart kunna betala genom att få sitt ansikte skannat i affären. Bild: Lise Åserud

Mastercards nya betalningssätt: Ditt ansikte

Snart kan du betala med ditt ansikte eller din handflata i affären. I alla fall om Mastercards pilotprojekt blir framgångsrikt.
– Konsumenter älskar biometri, säger Ajay Bhalla, direktör på Mastercard till CNBC.

ANNONS
|

Nyheten kom i veckan där Mastercard har inlett ett pilotprojekt med ny teknologi. Det handlar om att butiker med hjälp av ansiktsigenkänning eller fingeravtrycksläsning låta kunder betala när de shoppar.

Pilotprojektet är redan igång i matbutiker i den brasilianska staden Sao Paolo. Om allt går som det ska planerar Mastercard att det ska lanseras över hela världen.

– All efterforskning som vi har gjort visar att konsumenter älskar biometri, säger Ajay Bhalla, direktör på Mastercard, till CNBC.

– De vill att en betalning i affären ska vara lika smidig som att öppna sin telefon, fortsätter han.

Ungefär 1,4 miljarder människor väntas använda ansiktsigenkänning för att bekräfta betalningar år 2025.

ANNONS

Många använder redan ansiktsigenkänning för att bekräfta betalningar som görs via appar. Detta genom att ladda upp en selfie i Mastercards app, som skannar ansiktet. Därefter registrerar personen ett betalkort som då blir ihopkopplat med den biometriska datan från selfien.

Men metoden har kritiserats, särskilt gällande integritet och tillvägagångssätt när den biometriska informationen samlas in.

Mastercard uppger att de har sett till så att informationen är säker.

LÄS MER:Kreditkortföretag svartlistar porrsajt

LÄS MER:Sämre intäkter för Mastercard

ANNONS