Microsofts ordförande Brad Smith. Arkivbild.
Microsofts ordförande Brad Smith. Arkivbild. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Microsoft miljardsatsar på AI i Sverige

Microsoft storsatsar på AI i Sverige. Den amerikanska techjätten investerar nästan 34 miljarder kronor på "molninfrastruktur och AI" och ska ge 250 000 personer utbildning i tekniken.
– AI kommer att förändra alla de branscher där svenska bolag är världsledande, säger Microsofts ordförande Brad Smith till TT.

ANNONS

Sedan årsskiftet har Microsoft presenterat flera liknande satsningar i Tyskland, Japan och senast i Frankrike. Den här gången är det i Sverige som bolaget investerar 3,2 miljarder dollar, motsvarande 33,7 miljarder kronor.

– Det här är en historisk investering för Microsoft och den största som vi har gjort i Sverige. Den reflekterar hur viktigt vi tror att AI kommer vara för Sverige, säger Brad Smith.

Pengarna ska gå till utbyggnad av existerande serverhallar i Sandviken, Gävle och Staffanstorp. De kommer att utrustas med 20 000 avancerade grafikprocessorer.

Dessutom ska 250 000 personer ges kompetenslyft inom AI. Den utbildningen ska ledas av ett kunskapsråd som inrättas i samarbete med bland annat universitet och Arbetsförmedlingen.

ANNONS

Slukar energi

De serverhallar som utgör AI-teknikens hjärta slukar energi på en massiv skala

För fyra år sedan, 2020, satte Microsoft målet att bli koldioxidnegativt till 2030. Men sedan kom AI-boomen och precis som konkurrenterna har Microsoft satsat stenhårt på att bli marknadsledande. Det verkar ha kommit på klimatambitionens bekostnad.

Sedan dess bolagets utsläpp i stället ökat med 30 procent, enligt en egenproducerad hållbarhetsrapport.

Smith säger att Microsoft även investerar i förnybar energi i Sverige.

– Det här är ett problem som måste lösas både av oss, för våra serverhallar, och av världen i stort.

"Framåtsträvande energipolitik"

Han säger att Microsoft bland annat valde Sverige för "landets ledarskap" och "framåtsträvande energipolitik". Han ska bland annat besöka H2 Green Steel, som utvecklar fossilfritt stål.

– Det är avgörande för Microsoft att få tillgång till och att investera i fossilfri energi. En andra sak vi fokuserar på är tillverkningen av materialen som används till att bygga de här byggnader eller datorerna som ska finnas där, säger han.

Smith nämner flera gånger att Microsoft vill vara "en god granne" i Sverige och att cybersäkerhet är en prioriterad fråga "i en tid då Sverige är med i Nato och det pågår ett krig i närheten".

När hoppas ni få avkastning på den här investeringen?

ANNONS

– Vi spenderar pengarna snabbt, men det här är en långsiktig investering. Vi hoppas att den ska bygga en grund för ekonomisk tillväxt i Sverige över flera decennier.

Fakta: Det här ska pengarna gå till

Några av delarna i Microsofts 33,7 miljarder kronor stora satsning på AI och molntjänster i Sverige.

+ Utbyggda serverhallar i Gävle, Sandviken och Staffanstorp.

+ 20 000 avancerade grafikprocessorer.

+ Utbildning av 250 000 personer i AI-teknologi över tre års tid och inrättandet av ett kunskapsråd, med sekretariat vid Linköpings universitet.

Källa: Microsoft

ANNONS