Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Momskaruseller kostar EU:s medlemsländer 500 miljarder kronor per år. Arkivbild.

Momsbluffar kostar EU 500 miljarder per år

Momskaruseller mellan företag i EU-länder kostar EU:s skattebetalare omkring 500 miljarder kronor per år, rapporterar Sveriges radio Ekot , som tillsammans med andra medier i EU kartlagt bedrägerierna.

Varor säljs mellan olika EU-länder, och företagen låter bli att betala in moms till skattemyndigheterna. Efter flera komplexa transaktioner krävs ändå momsen ut från staten, trots att den aldrig betalats in. På så vis kan bedragarna komma åt statens momspengar.

- De här karusellerna kan ske väldigt fort, och kan därför åstadkomma stora förluster på kort tid, säger Alma Olofsdottir på Skatteverket till SR.

Själva bakgrunden till att det är möjligt att begå momsbedrägerier i EU är den reglering som innebär att ett företag i ett EU-land som säljer sina varor i ett annat EU-land inte ska behöva lägga på moms i det ledet.

- Vi kan inte stoppa bedrägerierna så länge som vi har den lagstiftning vi har, men vi kan utveckla våra verktyg för att fånga upp bedrägerierna för att i alla fall minimera förlusterna, säger Alma Olofsdottir.