Arctic paper Munkedal minskar bemanningen under året för att möta stigande kostnader.
Arctic paper Munkedal minskar bemanningen under året för att möta stigande kostnader. Bild: Andreas Olsson

Munkedals bruk drar ner till under 300 anställda

Pappersbruket i Munkedal, Arctic paper, ska dra ner bemanningen med 20–30 personer under 2019. Efter ett varsel i början av året har dock ingen ännu blivit uppsagd.
– Vi räknar med att klara detta med naturliga avgångar, säger vd Göran Lindqvist.

ANNONS
|

Planen är att den nya organisationen ska genomföras under året. Munkedals bruk, vilket är ett eget bolag i Arctic paper-koncernen, ska komma ner till cirka 300 anställda, kanske till och med något under den nivån.

Till bemanningsplanen räknas enheter både i Munkedal och i Uddevalla som berörs av förändringen.

Varslet till Arbetsförmedlingen lades redan i januari. Men det är alltså inte säkert att det blir några uppsägningar. Vissa anställda går i pension eller slutar av andra varierande orsaker, till exempel för att de hittar nya jobb.

– Omsättningen av personal är högre än tidigare, säger Jenny Jansson, ordförande i Pappers avdelning 75.

ANNONS

Höga kostnader och minskad efterfrågan

Inom regionen finns det en efterfrågan på operatörer och driftstekniker inom processindustrin, en yrkesutbildning som bland annat finns vid Processtekniska gymnasiet intill Munkedals bruk.

Teknikbranschen har dock i början av året konstaterat en inbromsning i konjunkturen.

Specifikt för massa- och pappersindustrin har en negativ utveckling i orderingång rapporterats sedan det tredje kvartalet 2018.

Höga kostnader för pappersmassa och fortsatt minskad efterfrågan på grafiskt papper i hela Europa hör till utmaningarna som Arctic paper brottas med, liksom osäkerhet kring prisutvecklingen på energimarknaden.

Göran Lindqvist räknar med att naturliga avgångar ska lösa personalnedskärningen.
Göran Lindqvist räknar med att naturliga avgångar ska lösa personalnedskärningen. Bild: Lasse Edwartz

– Vi gör detta under ordnade former för att möta en stigande kostnadsbild, säger Göran Lindqvist om effektiviseringarna i organisationen.

Lokal energiproduktion

För att öka konkurrenskraften presenterade Arctic paper dessutom så sent som i mars ett 15-årigt avtal som innebär att en leverantör ska uppföra och driva en panna för lokal energiproduktion i Munkedal med i huvudsak returträ och utsorterade återvunna material som bränsle.

Förhoppningen är att den nya anläggningen, som Munkedals bruk har planerat för länge, nu ska kunna tas i bruk inom två år.

LÄS MER:Ska bygga ny panna nära pappersbruket

Kombinerat med en satsning på lokal vattenkraft leder investeringen till att bolagets inköp av el och naturgas på sikt kan fasas ut.

Förutom att detta garanterar lägre, stabila och förutsägbara energikostnader uppges utsläppen av koldioxid kunna minska med 60 procent.

ANNONS
ANNONS