Musk stäms på biljoner – anklagas för pyramidspel

Entreprenören Elon Musks upphaussning av kryptovalutan Dogecoin var ett pyramidspel. Det hävdar åtminstone en privatperson i USA, som enligt Reuters valt att stämma världens rikaste man på drygt 2,6 biljoner kronor.

ANNONS

Enligt stämningsansökan som nu har lämnats in vid en domstol i New York hävdar målsägande Keith Johnson att Elon Musk – grundaren till Tesla och SpaceX tillika världens rikaste person – manipulerade kryptovalutan Dogecoins värde för egen vinning.

Enligt stämningen marknadsförde Musk Dogecoin trots att han i flera år visste att kryptovalutan saknade egentligt värde, bland annat via inlägg på sociala medier och genom att under en kort period tillåta Dogecoin som betalningsmedel hos Tesla.

När värdet väl var högt nog dumpade han sedan sina tillgångar, hävdar Johnson, varpå valutan kraschade. Dumpningen påstås även ha skett samtidigt som Musk gästade komediserien ”Saturday night live”, i vilken han spelade en finansexpert som kallade Dogecoin just för en ”hustle”, eller ett bedrägeri.

ANNONS

LÄS MER:Musk vill ta betalt av Twitteranvändare

Stäms på 258 miljarder dollar

”Musk använde sin piedestal som världens rikaste man för att driva och manipulera Dogecoin-pyramidspelet för egen vinning, exponering och underhållning”, står det i stämningen enligt nyhetsbyrån.

Johnson kräver därför skadestånd om 258 miljarder dollar, vilket Reuters rapporterar vara ett tredubblande av de 86 miljarder som Dogecoin tappat i värde sedan toppnoteringen i maj 2021. I dagens kursvärde representerar det drygt 2,6 biljoner kronor.

Målsäganden vill dessutom att Musk stoppas från att marknadsföra kryptovalutan i framtiden, samt att handeln med myntet ska likställas med hasardspel.

Hur han ska lyckas bevisa att det hela rörde sig om ett pyramidspel framgår ej.

Pyramidspel

Ett pyramidspel (tidigare även benämnt som kedjebrevsspel) är ett arrangemang där du som deltagare gör en vinst genom att rekrytera nya deltagare. Alla deltagare betalar en insats som går uppåt i ledet.

Ju fler deltagare som träder in i spelet, desto fler deltagare måste värvas för att spelarna i de föregående leden ska få tillbaka sina insatser eller mer. Eftersom vinstmöjligheterna hela tiden förutsätter en ökning av antalet deltagare, ökar också risken för att spelet kollapsar i varje nytt led. Det är bara de som befinner sig högst upp i pyramiden som har en chans att få en stor avkastning på sin insats.

Källa: Spelinspektionen

ANNONS