Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.

Nationella yrkespaket ska leda fler in i jobb

Arbetsgivare i Sverige har svårt att hitta personal med rätt kompetens – samtidigt som många går arbetslösa. Nu har Skolverket tagit fram 51 nationella så kallade yrkespaket som ska leda till jobb via studier på bland annat komvux.

Många elever klarar inte att ta en gymnasieexamen vid första försöket, konstaterar gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

- Då är det väldigt bra att man kan komma ut på arbetsmarknaden och vara anställningsbar medan man samlar kraft och tar gymnasieexamen i nästa steg, säger hon till TT.

Satsningen är en del av kunskapslyftet. Skolverket har tillsammans med olika aktörer tagit fram 51 olika så kallade nationella yrkespaket. Där fastslås mer formellt vilka kurser som behöver läsas in för att någon ska anses ha kompetens att arbeta inom de 51 yrkena, där exempelvis murare, servitör och yrken inom fordons- och transportsektorn ingår.

"Skriande brist"

Huvudmän i gymnasial komvux och i gymnasieskolans introduktionsprogram kan från och med nu välja att använda yrkespaketen, och hur lång tid en elev behöver läsa beror på tidigare utbildning.

Tanken är att förbättra matchningen på arbetsmarknaden.

- Det är ju en skriande brist på arbetskraft på stora delar av arbetsmarknaden och om arbetsgivarna på det här sättet kan få ungdomar som är på väg in i yrket så är det ett väldigt bra sätt, säger Ekström.

Hon släppte nyheten om paketen redan i våras, men nu är utformningen färdig.

TT: Hur vet ni att paketen verkligen leder till jobb?

- Eftersom de är framtagna i samarbete med arbetsmarknadens parter tror jag att det inte går att hitta några andra i Sverige som är bättre på att avgöra vad som behövs för att det ska kunna leda till jobb, svarar Ekström.

Alla inte med

Samtidigt finns flera yrken som ännu inte ingår, exempelvis elektriker och bagare. Men arbetet med att ta fram version ett av satsningen har gått mycket fort, säger Ekström.

- Jag förväntar mig ju att Skolverket kommer att fortsätta och ta fram fler paket och att branscherna kommer att arbeta aktivt för detta eftersom det är en så viktig metod.

Satsningen kostar skattebetalarna stora pengar men återbetalar sig stort i form av ökad konkurrenskraft och mer välfärd, enligt Ekström.

- Det är miljardbelopp som är mycket väl använda pengar.