Nevs vd Stefan Tilk är inte orolig, trots att bolaget gjorde en stor förlust i fjol. Arkivbild.
Nevs vd Stefan Tilk är inte orolig, trots att bolaget gjorde en stor förlust i fjol. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Nevs hotas av tvångslikvidation

Den tidigare elbilstillverkaren Nevs har hamnat i ekonomisk knipa, rapporterar Dagens industri. Enligt årsredovisningen för 2021 uppgick bolagets förlust till 17,3 miljarder kronor.

ANNONS
|

Av dem består 14,7 miljarder kronor av nedskrivningar kopplat till fordringar som Nevs haft på sitt ägarbolag, den kinesiska fastighetsjätten Evergrande.

– Det beror helt och hållet på Evergrandes prekära finansiella situation. Vi kände oss nödgade att på pappret skriva ned deras skulder till oss, i samråd med våra revisorer, även om de fortfarande existerar mellan bolagen, säger Nevs vd Stefan Tilk till Di.

Dessutom börjar bolagets egna kapital sina. Vid utgången av 2021 uppgick det till minus 800 miljoner kronor, vilket ledde till att Nevs i augusti i år tvingades upprätta en så kallad kontrollbalansräkning. Det är något som enligt lag krävs när ett bolags egna kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet.

ANNONS

Nu måste Nevs återställa det egna kapitalet före april nästa år, annars hotar tvångslikvidation. Men vd:n Stefan Tilk känner ingen oro.

– Jag är inte bekymrad alls, utan det kommer definitivt bli klart före april, säger han.

Nevs fokuserar numera på mjukvaruutveckling för självkörande fordon.

ANNONS