Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nordeas flytt av huvudkontoret till Finland genomfördes den 1 oktober 2018. Det märks nu på den svenska börsen. Arkivbild.

Nordeas flytt kan ge turbulens på börsen

När Stockholmsbörsen öppnar för året kan det bli turbulent. Nordeas viktning i OMXS30-index räknas om och sjunker kraftigt på grund av bolagets flytt till Finland vilket gör att indexfonderna påverkas.

- Det kan bli stökigt. Det är sällan vi har så stora förändringar i indexet från en dag till en annan, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Nordeas vikt i OMXS30 – ett index över de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen – räknas om från 8,67 procent till cirka 5,0 procent på onsdagen.

När bolaget Nordea fortfarande var registrerat i Sverige räknades hela värdet med i OMXS30.

- Men när man nu har flyttat till Helsingfors får man bara räkna med svenskregistrerade aktier. Och då blir det betydligt färre, säger Joakim Bornold.

Nordea går från största till nionde största bolag i indexet. De indexfonder som följer indexet måste därför dra ner sin exponering.

- Vi har också hela den svenska derivatmarknaden som bygger på det här indexet. Där får det också stora konsekvenser.

Joakim Bornold beskriver det som en udda händelse men betonar att det är en börsteknisk orsak till omräkningen och inget som har med bolaget att göra. Följden blir mycket handel med stora volymer och kanske även stora kursförändringar.

- Det kan se konstigt ut. Man ska inte förvänta sig att börsen påverkas i sin helhet, men det kan bli kursrörelser i enskilda aktiefall.