Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utanför Charlottenbergs shoppingcentrum vid den norska gränsen. Bild: Joachim Lagercrantz/TT
Utanför Charlottenbergs shoppingcentrum vid den norska gränsen. Bild: Joachim Lagercrantz/TT

Norrmännen strömmar in i Värmland – men stopp i Strömstad

Vid midnatt mellan fredag och lördag släppte Norge på reserestriktionerna till Värmland och tre andra län i Sverige. Nu har norrmännen anlänt i massor för att shoppa. Men samtidigt är det fortsatt stopp för Västra Götaland.
– Det är märkligt att norrmännen bara ser på regioner – vi har låg smittspridning i Strömstad, säger Ulf Palm, vd för den stora gränshandeln Nordby shoppingcenter.

Intill den norska gränsen i Värmland ligger Charlottenbergs shoppingcentrum och Töckfors shoppingcenter i Årjäng. De har båda varit populära resmål för norska turister fram tills coronakrisen. Natten mellan fredag och lördag öppnade Norge för resor till Värmland, Östergötland, Kalmar och Örebro län för första gången på fyra månader.

– Alla här har varit otroligt glada. Det känns som att vi kan börja återgå till en ny normal vardag, säger Madeleine Ward, centrumchef på Töckfors shoppingcenter.

– Det har varit fyra tuffa månader det här. Det jobbigaste har varit att vi inte vetat hur länge det ska pågå, säger Madeleine Ward.

Under lördagsmorgonen öppnade gränshandeln mellan Norge och Värmland plus tre andra än för första gången på fyra månader. Bild: Joachim Lagercrantz/TT
Under lördagsmorgonen öppnade gränshandeln mellan Norge och Värmland plus tre andra än för första gången på fyra månader. Bild: Joachim Lagercrantz/TT

Båda shoppingplatserna och Systembolaget i Årjäng och Charlottenberg har fått några dagar på sig att förbereda sig för återkomsten av norska kunder.

– Under den här tiden har vi fått omfördela en del personal från butikerna längs gränsen till andra butiker men nu gick det tillbaka åt andra hållet. Vi har också ökat på lagret med större volymer för den här dagen, säger Bo Albertsson, presschef på Systembolaget.

En ny vardag

De norska kunderna har varit varmt välkomna tillbaka till shoppingattraktionerna i Värmland.

– Butikscheferna i Årjäng och Charlottenberg säger att det har varit en fantastisk stämning både bland kunder och personal, säger Bo Albertsson.

– Alla vi som jobbar här har varit jätteglada. Det känns som att vi kan börja återgå till en ny normal vardag, säger Madeleine Ward.

Vid klockan 8 på lördagsmorgonen började Töckfors shoppingcentrum med att öppna sina matbutiker och sedan dess har man haft ett stabilt kundflöde under dagen.

– Det som säljer bäst är sånt är störst prisskillnad på för norrmännen så som mat, apoteksvaror, snus, tobak och godis, säger Madeleine Ward.

”Kön var lång”

Det goda beskedet betyder dock inte att butikerna kan släppa på Folkhälsomyndighetens restriktioner. Det har varit långa köer, speciellt utanför Systembolaget, för att kunna upprätthålla avstånd i butikerna.

– Kön var lång ja men den ser längre ut med tanke på att alla står med avstånd. Eftersom vi har alla kassor öppna går folk in och ut snabbt också, säger Bo Albertsson.

– Det är en annorlunda värld vi lever i just nu och det måste vi ta höjd för. Vi har stort fokus på att se till att inte öka risken för smittspridning, säger Madeleine Ward.

Strömstad tappar miljarder

För Västra Götaland gäller dock fortsatt stopp, åker man till vår region gäller två veckors karantän vilket lägger grus i den stora gränshandeln i Strömstad som är beroende av norrmän. Nordby köpcentrum omsätter normalt sett 4,7 miljarder kronor på ett år.

– Vi har sett en nedgång med mer än 90 procent under corona, säger vd Ulf Palm.

– Under sommaren handlar det om cirka 1 500 arbetstillfällen för ungdomar som gått förlorade. Vidare har till exempel den största hyresgästen i köpcentrumet, Grensemat, varslat 100 personer till september.

De tomma parkeringsplatserna på Nordby köpcentrum nära norska gränsen talar sitt tydliga språk – köpcentrumet har tappat det mesta av sin omsättning på grund av den stängda gränsen. Bild: Linda Smith/Strömstad Tidning
De tomma parkeringsplatserna på Nordby köpcentrum nära norska gränsen talar sitt tydliga språk – köpcentrumet har tappat det mesta av sin omsättning på grund av den stängda gränsen. Bild: Linda Smith/Strömstad Tidning

Straffas för läget i andra delar av regionen

Han förklarar att han tycker att den norska regeringen resonerar på ett märkligt sätt.

– Det blir väldigt märkligt när man från norsk sida bara tittar per region. Vi har en låg smittspridning i Strömstad, men drabbas av hur läget är i Borås, Tibro, Skövde, Töreboda eller Göteborg långt härifrån.

– Jag hade varit okej med ett stopp från norsk sida om vi hade haft hög smittspridning här, men det har vi ju inte. Sedan tycker jag frågan är större än så – den här gränsen mellan två länder går mellan en gemensam region där folk arbetar och bor på båda sidor.

Han förklarar att man lobbat för att påverka politikerna.

– Vi har haft uppe det här på högsta nivå, via utrikeshandelsministern, men inte fått gehör för detta. Om det beror på att man inte tryckt på tillräckligt från svensk sida eller ifall norrmännen inte är intresserade vet jag inte.