Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Klirr i kassan för Norwegians vd och storägare Bjørn Kjos. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Norwegians vd: Får ta ställning till bud

Överraskad men desto mera förtegen om en försäljning. Det är vd:n Bjørn Kjos kommentar dagen efter beskedet om att IAG vill köpa Norwegian.

Norwegian höll under fredagen ett extrainsatt styrelsemöte. Detta efter uppgifterna att British Airways ägare IAG köpt 4,6 procent av aktierna och uttryckt intresse för bolaget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Vd:n Bjørn Kjos intervju med TT var den enda han gjorde med svenska medier under fredagen:

- Jag landade från New York i går och hade fått ett antal meddelande om att IAG hade köpt 4,6 procent. Det är en internationell aktör och ett av de bättre i Europa så det är roligt att de är intresserade av Norwegian, säger han.

Norwegian som grundades 1993 av just Kjos har under senare år kraftigt expanderat framförallt på olika Nordamerikarutter, inte bara från Norden utan även europeiska storstäder som London, Barcelona och Rom.

TT: Norwegian beskrivs som något av ditt livsverk. Är du intresserad av att sälja?

- Det har inte varit på min agenda att sälja så det här var överraskande. Det är inget jag tänkt på om jag ska vara helt ärlig men jag har plikt att ta hänsyn till alla aktieägare. Jag har läst att IAG eventuellt kan komma med ett bud och då får styrelsen ta ställning till det och därefter får jag ta ställning.

Bjørn Kjos äger tillsammans med styrelseledamoten Bjørn Kise en fjärdel av Norwegian genom HBK Invest och norska medier skriver nu att grundaren skulle kunna tjäna cirka fyra miljarder norska kronor på en försäljning av Norwegian. Detta utifrån ett marknadsbrev från norska Sparebank 1 där bankens analyschef gör bedömningen att IAG kan tänkas betala upp till 340 norska kronor per aktie för Norwegian.

Gårdagens besked fick aktien att rusa 47 procent under stor omsättning när aktier för 1,7 miljarder norska kronor bytte ägare. Strax efter klockan 14 i dag är aktien upp 2,7 procent.