På onsdagsmorgonen gick Stockholms sophämtare ut i vild strejk.
På onsdagsmorgonen gick Stockholms sophämtare ut i vild strejk.

Nu ska Stockholms sopor hämtas – trots strejk

Sophämtarna i Stockholm fortsätter att strejka och tusentals väntar fortfarande på att få sitt avfall hämtat. Nu tar arbetsgivaren Reno Norden in resurser utifrån för att rädda fredagens och helgens sophämtning. Samtidigt stäms de strejkande i Arbetsdomstolen.

ANNONS
|

- Nu är det planering på hög nivå i alla läger, säger Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm vatten och avfall.

- Reno Norden har kontakter ute med andra aktörer som hämtar i Stockholm i dag och som har tidigare erfarenhet av hämtning i Stockholm, så att det blir mer rörelse på sophämtningen under lördag och söndag.

ANNONS

"Kris på restauranger"

Planer på att vid behov köra sopbilar på nattid under helgen finns också. Enligt Katarina Johansson är det minst sophämtning på fredagar. Exakt hur många hushåll som ska få sina sopor hämtade under dagen vet hon inte.

De strejkande renhållningsarbetarna är inte medräknade i den nuvarande planen. I stället tar Reno Norden in personal från bland annat bemanningsföretag och från bolaget i grannkommuner.

Under onsdagen och torsdagen skulle sopor hos totalt runt 17000 hushåll ha hämtats, något som blockerades av strejken. En del av hushållen fick sopor hämtade hos sig under torsdagen, men många väntar fortfarande på sopbilen.

- Vi gör allt för att få ut så mycket bilar som möjligt för att hämta sopor, säger Katarina Johansson.

- Vi ser också till att prioritera. Det är kris på restauranger, framför allt i innerstaden. De som har hämtning varje dag måste få det under dagen. Vi har fullständig koll på vad vi behöver göra. Vi ska se till att ta kontrollen.

ANNONS

Avvaktar med containrar

Andra prioriterade ställen att hämta sopor på är bland annat tunnelbanestationer och platser kopplade till äldrevård, av hygienskäl.

- Villorna är det lättare att hämta hos – kärlen står ute, säger Katarina Johansson.

Att ställa ut containrar avvaktar man med.

- Vi fokuserar på att hämta soporna hos våra kunder, så att de slipper börja springa med dem. Om vi inte kommer till något nolläge får vi börja överväga containrar på måndag.

Reno Norden har nu fört ärendet vidare till Arbetsdomstolen och kräver skadestånd på 5000 kronor från var och en av de runt 50 sophämtare som strejkar, rapporterar SR Ekot.

Företaget vill att Arbetsdomstolen ska tvinga arbetarna att återgå till jobbet.

Joakim Guttman, central ombudsman på Transportarbetarförbundet, säger att facket i nuläget väntar på att se hur Reno Norden handlar.

- Vi får agera när och om man verkställer några avsked. Då kommer vi in som facklig organisation. Vi uppmuntrar våra medlemmar till att gå tillbaka och jobba.

ANNONS

TT har sökt Reno Nordens vd för en kommentar.

TT
Bakgrund: Sopstrejken i Stockholm

Runt 150 renhållningsarbetare i Stockholm har gått ut i så kallad vild strejk. Facket har därmed inte godkänt strejken, som strider mot strejkrätten.

Konfliktpunkten som fick bägaren att rinna över är en nyckelinventering. Sopåkarna har ombetts dela med sig av information om alla nycklar de använder för specifika adresser. Men detta har de vägrat med hänvisning till att det är deras unika kompetens och att de annars skulle kunna bli ersatta hursomhelst.

Därutöver har lönerna varit omstridda. Det har uppgetts att Reno Norden, som sköter 55 procent av sophämtningen i Stockholm, har velat sänka sopåkarnas löner med mellan 5000 och 10000 kronor.

Reno Norden och sophämtarnas förhandlingsgrupp har förhandlat, men inte kommit fram till någon lösning om de nyckelinventeringar som arbetsgivaren vill göra.

Beskedet tolkades av sopåkarna som att de blivit avskedade, vilket inte stämde.

I ett pressmeddelande har Reno Nordens vd Peter Ekholm bekräftat att ingen är avskedad, men att så kan bli fallet om den olagliga strejken fortsätter.

ANNONS